Το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι αν ξαπλώσετε με γεμάτο στομάχι, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε δυσπεψία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.

Μάλιστα, αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν το φαγητό δεν έχει χρόνο να περάσει από το στομάχι στα έντερα πριν τον ύπνο, οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιάσουν καούρα και άλλα συμπτώματα, όπως βήχα.

Η κατανάλωση φαγητού ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι, έχετε ενέργεια, ενώ θέλετε απλά να χαλαρώσετε και να βυθιστείτε στον ύπνο.

Το φαγητό αργά τη νύχτα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης και μελατονίνης, δύο ορμονών που βοηθούν στον ποιοτικό ύπνο.

Πόση ώρα πριν τον ύπνο να φάτε

Το ακριβώς πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πριν τον ύπνο διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς η ταχύτητα του μεταβολισμού κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική.

Οι ειδικοί συνιστούν στο μέσο άτομο να σταματήσει να τρώει 2-3 ώρες προτού ξαπλώσει. Αυτό αφήνει στο πεπτικό σας σύστημα αρκετό χρόνο να διασπάσει το γεύμα σας προτού κοιμηθείτε.

Ποιες τροφές να αποφύγετε πριν τον ύπνο

Όχι μόνο η ώρα που τρώτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας έχει σημασία, αλλά και αυτό που τρώτε επηρεάζει επίσης τον ύπνο σας. Ορίστε λοιπόν ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε προτού ξαπλώσετε.

-Καφεΐνη

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι και σε διάφορα αναψυκτικά τύπου κόλα αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό. Και ενώ η ανοχή του κάθε οργανισμού σε αυτή είναι διαφορετική, λόγω της επίδρασής της στο νευρικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 2-3 φλιτζάνια της ημέρα και αποφύγετε τον καφέ μετά τις πρώτες απογευματινές ώρες, ώστε να σας πάρει ο ύπνος με μεγαλύτερη ευκολία.

-Αλκοόλ

Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Μπορεί αρχικά ένα ποτήρι κρασί να σας δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά στη συνέχεια, όταν το ποτό διασπαστεί στο σώμα, απελευθερώνει συστατικά που προκαλούν διέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σας πάρει ο ύπνος εύκολα ή να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα.

-Λιπαρά

Οι λιπαρές και τηγανητές τροφές όχι μόνο επιβαρύνουν τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες, αλλά επιβραδύνουν και τη διαδικασία της πέψης, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο ύπνος σας. Αποφύγετε, λοιπόν, το junk food, τις τηγανητές πατάτες και γενικά τα βαριά, λιπαρά γεύματα προτού πέσετε για ύπνο.

-Ζάχαρη

Μπορεί να νομίζετε ότι ένα γλυκό καθώς βλέπετε τηλεόραση θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, όμως αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Καλό είναι, λοιπόν, να μείνετε μακριά από μπισκότα, κέικ, παγωτά, γλυκά επιδόρπια, άσπρο ψωμί και άσπρα ζυμαρικά και να προτιμήσετε ένα φρούτο για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για κάτι γλυκό.

-Πικάντικα πιάτα

Οι καυτερές σάλτσες και γενικά τα πικάντικα πιάτα μπορούν να αναστατώσουν το στομάχι σας και να σας προκαλέσουν καούρα, κρατώντας σας ξύπνιους.

-Υγρά

Αποφύγετε να καταναλώσετε πολλά υγρά (ακόμη και πολύ νερό) για τουλάχιστον 90 λεπτά προτού ξαπλώσετε στο κρεβάτι, ώστε να αποφύγετε τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.