Το φθινόπωρο αποτελεί μια περίοδο που αρκετοί ξεκινούν να προσέχουν λίγο παραπάνω την διάτροφή τους, ξεκινώντας δίαιτα, με στόχο να «χάσουν» ή τουλάχιστον να διατηρήσουν τα κιλά τους στα επιθυμητά επίπεδα. Συχνά ωστόσο κάνουν κάποια λάθη που καταδικάζουν τη δίαιτά τους στην αποτυχία. Ας δούμε τα πιο συχνά από αυτά και κάποιους έξυπνους τρόπους για να τα αποφύγουμε.

1) Ξεκίνημα στην δίαιτα με ρεαλιστικό στόχο

Να έχετε στο μυαλό σας από την αρχή ότι «φασούλι το φασούλι… αδειάζει το σακούλι». Δεν γίνεται να χάσετε 10 κιλά σε δέκα μέρες. Το μόνο που θα καταφέρετε όταν προσπαθείτε να χάσετε απότομα πολλά κιλά είναι να χάσετε πολλά υγρά και μυϊκή μάζα.

Μια απώλεια 3-4 κιλών τον μήνα είναι η καλύτερη και η πιο ασφαλής. Βάλτε ως στόχο το 1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι χάνετε λίπος κι όχι υγρά και πολύ μυϊκό ιστό.

2) Μη μένετε στη ζυγαριά

Μην ανεβαίνετε συνέχεια στη ζυγαριά. Το βάρος σας μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις που οφείλονται στον έμμηνο κύκλο ή ακόμα και στην κατανάλωση υγρών και αλατιού που κάνατε τη συγκεκριμένη ημέρα. Μία φορά την εβδομάδα είναι ό,τι καλύτερο για να κρατάτε τον έλεγχο.

Μην ξεχνάτε ακόμα ότι καλύτερος εκτιμητής για το πώς πηγαίνει η δίαιτα είναι τα ίδια σας τα ρούχα. Από το πώς σας εφαρμόζουν θα καταλάβετε αν έχετε χάσει ή έστω έχετε ξεφουσκώσει.

3) Η διατροφή είναι προσωπική υπόθεση

Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Η δίαιτα που έκανε η φίλη σας μπορεί εσάς να σας κρατήσει στα ίδια κιλά. Η σωστή δίαιτα πρέπει να σχεδιάζεται και να προσαρμόζεται στα μέτρα του καθενός μας από ειδικό, που θα μας φτιάξει ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις συνήθειές μας, στον τρόπο ζωής μας, στις προτιμήσεις και επιθυμίες μας, σε συνδυασμό με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

4) Μην παραλείπετε γεύματα για να χάσετε πιο γρήγορα βάρος

Την ώρα που ο χρυσός κανόνας της κάθε δίαιτας είναι πολλά και συχνά μικρογεύματα μέσα στην ημέρα, στην προσπάθειά σας να βγάλετε από πάνω σας όσο πιο γρήγορα γίνεται τα περιττά κιλά παραλείπετε γεύματα, με πρώτο «θύμα» συνήθως το πρωινό.

Ετσι όμως θα πεινάτε όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα ένα συνεχές τσιμπολόγημα που δεν σας χορταίνει, αλλά σας προσθέτει θερμίδες.

Τα μικρογεύματα ελέγχουν την πείνα και βοηθούν να χάσετε βάρος. Μια καλή επιλογή για κάτι τέτοιο (στη μέση του πρωινού ή το απόγευμα) μπορεί να είναι μια μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο, λίγοι ξηροί καρποί ή ένα γιαούρτι.

Τέλος να προσθέσουμε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας: Οι άνθρωποι που τρώνε μία φορά την ημέρα, και μάλιστα το βράδυ, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί την πείνα.

5) Μη μειώνετε κι άλλο την ποσότητα του φαγητού

Οταν ένα διαιτολόγιο είναι σχεδιασμένο με συγκεκριμένες προδιαγραφές, δεν θα πρέπει να το υπερβαίνετε. Με το άγχος πολλές φορές να χάσουμε πιο γρήγορα βάρος, μειώνουμε κι άλλο την ποσότητα του φαγητού που πρέπει να φάμε.

Με λίγες θερμίδες όμως εκπαιδεύετε τον οργανισμό σας να επιβραδύνει τον ρυθμό του. Ετσι, μπορεί να «κολλήσετε» πολύ γρήγορα, αλλά ακόμα και αν φτάσετε τον στόχο σας, όταν σταματήσετε τη δίαιτα, ο μεταβολισμός σας θα έχει συνηθίσει να δουλεύει πιο αργά.

6) Μην τρώτε συνέχεια τα ίδια

Ενας από τους χειρότερους εχθρούς κάθε δίαιτας είναι η μονοτονία. Βάλτε ποικιλία, χρώμα και φαντασία στο πιάτο σας. Η δίαιτά σας μέσα στην εβδομάδα είναι σημαντικό να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Με αυτόν τον τρόπο ούτε θα βαρεθείτε ούτε θα δημιουργήσετε πρόβλημα στην υγεία σας.

7) Μην βάζετε ταμπέλες απαγορευμένων σε κάποια τρόφιμα

Ο,τι απαγορεύεται αυτομάτως το εξιδανικεύετε και είναι το πρώτο που θα αναζητήσετε σε μια στιγμή αδυναμίας. Δεν χρειάζεται πλήρης αποκλεισμός της αγαπημένης σας τροφής ή λιχουδιάς, όσο παχυντική κι αν είναι. Εκείνο που χρειάζεται συνήθως είναι να τα δείτε με άλλο μάτι.

Να μαγειρέψετε δηλαδή με διαφορετικό τρόπο το αγαπημένο σας φαγητό (π.χ. ψήστε στο γκριλ αντί να τηγανίσετε τις μελιτζάνες) και φάτε μικρότερη μερίδα. Η φαντασία θα σας ανοίξει τον δρόμο σε δεκάδες συνταγές.

Ή φάτε μικρότερη ποσότητα από το αγαπημένο σας γλυκό, κατά προτίμηση όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στην ημέρα, για να το κάψετε πιο εύκολα.

8) Μειώσατε το νερό που πίνετε

Το νερό ενεργοποιεί μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης και είναι απαραίτητο. Πίνετε όσο πιο πολύ νερό μπορείτε. Τα 8 ποτήρια την ημέρα είναι ένας καλός αριθμός. Γενικά αυξήστε τα υγρά.

9) Αρνείστε κάθε κοινωνική εκδήλωση ή πρόσκληση

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε κάθε κάλεσμα για φαγητό. Αν αρνείστε συνεχώς κάποια πρόσκληση για έξοδο, στο τέλος θα νιώσετε ότι είστε σε καταναγκαστικά έργα. Δεν είναι απαραίτητο να μη βγαίνετε, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι θα παραγγείλετε.

Ετσι θα πάρετε οπωσδήποτε σαλάτα, την οποία θα φάτε πρώτη (για να σας χορτάσει αρκετά). Μετά μπορείτε να συνεχίσετε με κρέας ή ψάρι ψητό ή έστω μαγειρευτό. Και την επόμενη ημέρα φροντίστε να φάτε κάτι πιο ελαφρύ, κατά προτίμηση σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη – κοτόπουλο, ψάρι, τόνο.

10) Υπερβάλλετε στα light προϊόντα

Τα light προϊόντα σαφέστατα και αποτελούν μια καλή επιλογή για τη δίαιτά σας, αρκεί να μην το παρακάνετε στην ποσότητα. Εχουν λιγότερες θερμίδες. Αν όμως φάτε περισσότερες μερίδες, ίσως καταλήξετε να έχετε επιβαρύνει τον οργανισμό σας με πιο πολλές θερμίδες.

11) Δεν ασκείστε

Αυξήστε την άσκησή σας. Η άσκηση επιταχύνει τον μεταβολισμό και σας βοηθά να χάσετε περισσότερο λίπος. Επιπλέον τονώνει και κάνει πιο σφιχτό το σώμα σας. Μπορεί να χαρίσει αντοχή, δύναμη και ευκινησία, αλλά κυρίως μια θετική εικόνα για το σώμα σας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.