Όχι πια.. ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε -πια- να μας τρομάζει.

Θα έπρεπε ίσως να μας ξυπνάει από την ρουτίνα της καθημερινότητας και να γίνεται κινητήριος δύναμη για να κλείσουμε το ραντεβού για τον προληπτικό μας έλεγχο.

Όχι μόνο τον 10ο μήνα του χρόνου, εκείνο τον αγαπημένο Οκτώβρη, που μας ενώνει μια ροζ αισιοδοξία, αλλά και κάθε μέρα του χρόνου.

Εκτιμάται ότι 1 στις 9 Ευρωπαίες θα νοσήσει από καρκίνου μαστού κάποια στιγμή στην ζωή της, ενώ 1 στις 4 διαγιγνώσκεται κάτω των 50 ετών. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα στατιστικά δεδομένα.

Η γη γυρίζει και μαζί της γυρίζουμε και εμείς.

Στην χώρα μας, χιλιάδες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την διάγνωση, Διάγνωση που μπορεί να είναι σε πρώιμο στάδιο ή τοπικά προχωρημένο ή ακόμα και μεταστατικό.

Ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο έχει εξαιρετική πρόγνωση.

Η εξέλιξη της χειρουργικής, της παθολογικής αλλά και της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, καθιστά δυνητικά την νόσο ιάσιμη, εφόσον διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο.

Η διεπιστημονική προσέγγιση και ταυτοποίηση του κάθε καρκινικού υποτύπου με πολύ προσοχή , καθορίζει πλέον την συνολική θεραπευτική στρατηγική και είναι απαραίτητη για την απόφαση του εκάστοτε θεραπευτικού πλάνου. Ένα πλάνο που ξετυλίγεται μπροστά μας σαν μία πολύχρωμη βεντάλια από την οποία θα επιλέξουμε την εξατομικευμένη θεραπεία, που εξυπηρετεί τις ανάγκες που γεννά η διάγνωση σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ας μιλήσουμε όμως με παραδείγματα.

Για παράδειγμα, μετά από χρόνια έρευνας, η πρόγνωση ασθενών που υπερεκφράζουν τον υποδοχέα Her-2, (υπερέκφραση που σχετίζεται με έναν πιο επιθετικό φαινότυπο), άλλαξε θεαματικά μετά την ανάπτυξη μονοκλωνικού αντισώματος έναντι του υποδοχέα Her-2. Πλέον αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία των ασθενών με Her-2 θετικό καρκίνο τόσο ως συμπληρωματική του χειρουργείου θεραπεία, όσο και ως προεγχειρητική-εισαγωγική θεραπεία, αλλά και ως θεραπεία της μεταστατικής νόσου σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Μηνύματα χαράς φέρουν και οι εξελίξεις στην ιατρική έρευνα, που μας εξοπλίζουν με στοχευμένες θεραπείες, ακόμα και στον τοπικά υποτροπιάζοντα ή στον μεταστατικό καρκίνο ορμονοευαίσθητο καρκίνο μαστού , όπου πλέον είμαστε οπλισμένοι με γνώσεις βαθύτερες και θεραπείες πιο επιλεκτικές και ελπιδοφόρες.

Για πολλές γυναίκες με ορμονοθετικό HER-2 αρνητικό προχωρημένο καρκίνο του μαστού, η προσθήκη των αναστολέων των CDK4/6 (κυκλινοεξαρτώμενων κινασών 4 και 6) , έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών αυτών, προσφέροντας νέα μορφή θεραπείας από του στόματος . Οι αναστολείς CDK4/6 μπορούν να συνδυαστούν με διαφορετικά σκευάσματα ορμονοθεραπείας, με βάση τα χαρακτηριστικά της ασθενούς και της νόσου. Έτσι η χρήση της χημειοθεραπείας στις ασθενείς αυτές μπορεί να αποφευχθεί αν δεν εμφανίζουν μεγάλο και απειλητικό φορτίο νόσου.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της ηλικίας; Στην πρόληψη; Στην διάγνωση;

Η ηλικία των γυναικών, κατά την διάγνωση του καρκίνου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τόσο την αποθεραπεία όσο και την επιβίωση. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.

Αν έχετε θετικό οικογενειακό ιστορικό και είστε μεταξύ 25-40 ετών, συμβουλευτείτε τον/την μαστολόγο σας, συμβουλευτείτε τον/την ογκολόγο σας. Ο καρκίνος του μαστού εκδηλώνεται και σε νεότερες ηλικίες . Η αυτοψηλάφηση ενός ογκιδίου στο μαστό μιας νέας γυναίκας δεν θεωρείται απαραίτητα μόνο ως ένας καλοήθης όγκος. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι μαστοί είναι πυκνότεροι σε μικρότερες ηλικίες λόγω πλούσιου αδενικού στοιχείου και κατ’ αυτό τον τρόπο η μαστογραφία μπορεί να μην είναι διαγνωστική και αντίστοιχα η ταυτοποίηση ενός μικρού ογκιδίουmμε υπέρηχο μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη.

Αν είστε άνω των 40, κλείστε τώρα το ραντεβού σας για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία. Διαρκεί ελάχιστο χρόνο και είναι σχετικά ανώδυνη εξέταση. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 30%.

Αγκαλιάστε τον εαυτό σας, αγαπήστε το σώμα σας, κάντε ένα όμορφο δώρο ζωής σε σας και στους δικούς σας ανθρώπους..

Η πρόληψη σώζει ζωές.

.

Ελένη Ζαΐρη
Ογκολόγος Παθολόγος, Κλινική «Αγιος Λουκάς», Θεσσαλονίκη