Γνωρίζατε ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες – όπως η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης ή τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο – μπορούν να βλάψουν την υγεία του εντέρου σας;

Ενώ αυτές οι συνήθειες μπορεί να φαίνονται αθώες, στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου σας. Και δεδομένου ότι το έντερό σας είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το υπόλοιπο σώμα σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το διατηρείτε υγιές.

Μάλιστα, μία από τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες για το έντερο σας είναι να το μη συμπεριλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Φυτικές ίνες για υγιές έντερο

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες παρέχει τροφή για να τρέφονται τα βακτήρια στο έντερό σας, γεγονός που στη συνέχεια ενθαρρύνει την παραγωγή SCFAs (λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας). Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας καθώς αυξάνουν την απορρόφηση του νερού και μειώνουν τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα συνήθως έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μειώνει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου αφού πολλοί μικροοργανισμοί στο έντερο τρέφονται με φυτικές ίνες.

Ακόμη και όταν οι άνθρωποι ακολουθούν κάποια δίαιτα πρωτεΐνης για να επιτύχουν τους στόχους υγείας ή απώλειας βάρους τους, μπορεί να καταλήξουν να τρώνε λιγότερα φυτικά τρόφιμα και περίσσεια ζωικών προϊόντων, κάτι το οποίο συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσληψη φυτικών ινών. Παρόλο που αυτός ο τύπος δίαιτας μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος, αυτή η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να καταστρέψει την υγεία του εντέρου σας χωρίς να το καταλάβετε.

Χωρίς φυτικές τροφές, το σώμα σας στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως διάφορους τύπους φιλικών προς το έντερο φυτικών ινών και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια, φακές, φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και βρώμη.

Εάν δεν έχετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, μπορεί να αντιμετωπίζετε αίσθημα διαρκούς πείνας, κόπωση ή δυσκοιλιότητα. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα πράγματα σε τακτική βάση, ίσως είναι καιρός να φροντίσετε την υγεία του εντέρου σας ελέγχοντας την ποσότητα φυτικών ινών που προσλαμβάνετε καθημερινά.