Για κάποιες από αυτές ίσως έχουμε διαβάσει ότι συμπεριλαμβάνονται στις αγαπημένες συνήθειες διαφόρων σταρ, ορισμένες πιθανώς τις ακολουθούμε ήδη, από ένστικτο ή επειδή έτσι μάθαμε μεγαλώνοντας, και άλλες τις αγνοούμε, αν και όταν διαβάσουμε για αυτές θα συνειδητοποιήσουμε την αξία και το νόημά τους για την υγεία μας.

Σε κάθε περίπτωση οι συνήθειες που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν, βασισμένες σε επιστημονικές έρευνες και αποτελέσματα, να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας με στόχο να έχουμε μια πιο υγιή, λειτουργική, αποδοτική και ευχάριστη ζωή τόσο στη μέση όσο και στη μεγαλύτερη ηλικία.

2 λεπτά κάτω από το κρύο νερό

Πιθανώς έχουμε ακούσει για την αξία ενός κρύου πρωινού ντους, από διασημότητες όπως το γνωστό μοντέλο Elle Macpherson ή ο αγαπημένος γυμναστής του Ηνωμένου Βασιλείου Joe Wicks. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί.

Και έρευνες έχουν δείξει ότι η αναζωογόνηση με το κρύο νερό το πρωί μπορεί να δυναμώνει το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό και το μυοσκελετικό σύστημα, πιθανώς και το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας και τα λευκά μας αιμοσφαίρια.

Ερευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους το πρωί είναι 29% λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ασθενείς με αποτέλεσμα να μην πάνε στη δουλειά τους, ενώ άλλη έρευνα από το Virginia Commonwealth University έδειξε ότι το κρύο πρωινό ντους μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Οι ειδικοί προτείνουν κάθε πρωί δύο λεπτά κάτω από το νερό στους 20 βαθμούς Κελσίου για όσους είμαστε αρκετά θαρραλέοι.

1,8 λίτρα νερού

Δρα ευεργετικά για τα νεφρά και το συκώτι μας, θεωρείται φυσικό λιπαντικό για τις αρθρώσεις μας και έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύει τη μνήμη και την πνευματική μας διαύγεια, να βοηθά στην πέψη, στην καλύτερη κυτταρική λειτουργία και στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στους ιστούς και στα όργανα του σώματος, καθώς και στην αποβολή των τοξινών και των άχρηστων συστατικών από τον οργανισμό μέσω των ούρων.

Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά όσο μεγαλώνουμε δεν πίνουμε όσο νερό πρέπει, με αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε.

Οταν γεννιόμαστε το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό και στη μέση ηλικία αυτό το ποσοστό πέφτει στο 55%. Ενας από τους λόγους γι’ αυτό είναι ότι χάνουμε μυϊκή μάζα μεγαλώνοντας, γεγονός που μειώνει την ικανότητά μας να αποθηκεύουμε το νερό.

Επιπλέον πολλοί μηχανισμοί του οργανισμού μας, όπως η λειτουργία των νεφρών, ο έλεγχος του ιδρώτα μας, το αίσθημα της δίψας, δεν λειτουργούν το ίδιο καλά όσο περνάει η ηλικία. Ερευνα από το επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» έδειξε ότι 1,8 λίτρα, 8 ποτήρια δηλαδή, είναι η ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε ώστε να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι.

2 ώρες ενασχόλησης με τα χόμπι μας

Είτε είναι το διάβασμα βιβλίων, η κηπουρική ή το πιάνο, το να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν φαίνεται ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς στη μέση ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια οι συμμετέχοντες σε αυτήν που αφιέρωναν 2 ώρες την ημέρα στα χόμπι τους ήταν 21% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα. Φαίνεται ότι το να ασχολούμαστε με τα χόμπι μας ακονίζει το μυαλό μας, βελτιώνει τις κοινωνικές μας σχέσεις και απομακρύνει τις ασθένειες.

Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι το διάβασμα βιβλίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες ακόμα και κατά 68%. Αλλά και οι ερευνητές του John Hopkins τονίζουν ότι το να ακούμε μουσική βοηθά στη μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τον ύπνο και τη μνήμη.

200-300 λεπτά σε εξωτερικό χώρο καθημερινά

Ερευνα από το Πανεπιστήμιο της East Anglia βρήκε ότι το να περνάμε χρόνο στην ύπαιθρο συμβάλλει στο να κρατιούνται σε χαμηλά επίπεδα η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη μας και στο να μειωθεί το στρες μας.

Παράλληλα, μειώνονται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και το ενδεχόμενο γενικής θνησιμότητας. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να περνάμε 200-300 λεπτά καθημερινά σε εξωτερικό χρόνο.

4 ημέρες χωρίς αλκοόλ

Οι άνθρωποι μεταξύ 45 και 65 ετών είναι πιο πιθανό να καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπτό όριο των 14 μονάδων την εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουμε καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ερευνα από την ιατρική επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» δείχνει ότι το να πίνουμε 4 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει κατά 20% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετική μειώνοντας την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα. Α

λλά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο να αφήνουμε 4 ημέρες την εβδομάδα χωρίς αλκοόλ ώστε να προστατεύουμε το συκώτι μας, ένα όργανο πολύ σημαντικό για περισσότερες από 500 ζωτικές λειτουργίες.

Σταματάμε τη δουλειά στις 6

Το να δουλεύουμε περισσότερο από το προβλεπόμενο μπορεί να μας κάνει κακό. Ερευνα από την European Society of Cardiology’s Preventive Cardiology Congress βρήκε ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν περισσότερο από το προβλεπόμενο και αγνοώντας το βιολογικό τους ρολόι βάζουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Ο ΠΟΥ εξηγεί ότι 750.000 άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας των πολλών ωρών δουλειάς. Μάλιστα, όσο η εργασία από το σπίτι καθιερώνεται το πρόβλημα αυτό γίνεται όλο και μεγαλύτερο, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να δουλεύουν εκτός του ωραρίου τους.

3 φλιτζάνια καφέ

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Ερευνα έδειξε ότι όταν καταναλώνουμε περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα – ή 28 την εβδομάδα – αυξάνεται κατά 21% η πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Από την άλλη πλευρά όμως, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει κατά 65% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Αλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Caffeine Research» βρήκε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 10%. Οπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το κλειδί είναι το μέτρο. Ετσι οι ειδικοί συστήνουν να πίνουμε μέχρι 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

8 ώρες ύπνου

Ερευνα στην επιστημονική επιθεώρηση «Sleep» βρήκε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν
νωρίς.

Αλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού βρήκε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες καθημερινά στη μέση και στη μεγαλύτερη ηλικία έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν άνοια.

Από την άλλη πλευρά όμως, και όσοι κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες, κατά 17%, πρόωρου θανάτου. Το ιδανικό είναι λοιπόν να κοιμόμαστε ούτε λιγότερες ούτε περισσότερες από 8 ώρες κάθε μέρα.

Ας είμαστε οργανωμένοι

Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Duke βρήκε ότι η οργάνωση, η τάξη, η συνέπεια, θα μας βοηθήσουν να διατηρούμε γενικά καλές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το να πλένουμε τα δόντια μας ή να ασκούμαστε.

Μάλιστα οι οργανωμένοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη κ.ά.

Περπατήστε περισσότερο

Τα οφέλη της βάδισης για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος του, είναι γνωστά. Μελέτη όμως, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Mayo Clinic Proceedings», υποστηρίζει ότι θα μπορούσατε να αυξήσετε τα χρόνια που θα ζήσετε αν αυξήσετε τον ρυθμό που περπατάτε.

Οι άνθρωποι με ταχύτερο ρυθμό βάδισης φαίνεται πως έζησαν περισσότερο από εκείνους που περπατούσαν πιο αργά, σύμφωνα με τους ερευνητές που παρακολούθησαν τις συνήθειες και τον τρόπο θανάτου σχεδόν 475.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν 50 ετών στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες που περπατούσαν πιο γρήγορα είχαν διάρκεια ζωής περίπου 87 έτη, ενώ εκείνες που περπατούσαν πιο αργά, 72. Οι άνδρες που περπατούσαν πιο γρήγορα είχαν διάρκεια ζωής περίπου 86 έτη, ενώ εκείνοι που περπατούσαν πιο αργά, 65 χρόνια.

Σύμφωνα με ερευνητές, οι άνθρωποι που είναι πειθαρχημένοι, οργανωμένοι και προσανατολισμένοι στους στόχους τους από παιδιά, διατηρώντας αυτές τις αρετές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ζουν περισσότερο ενώ εμφανίζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή προβλημάτων που αφορούν τις αρθρώσεις και την καρδιά.