H επαναπροσαρμογή της φροντίδας των μαλλιών μας το φθινόπωρο μοιάζει μάλλον επιβεβλημένη, υιοθετώντας ολοκληρωμένες θεραπείες που μπορούμε να κάνουμε στο κομμωτήριο αλλά και στο σπίτι. Η ενδυνάμωση και αναδόμηση της τρίχας καθώς και η εξυγίανση του τριχωτού με θαυματουργά συστατικά και συνθέσεις θα μας εξασφαλίσουν εγγυημένα αποτελέσματα. Ας δούμε αναλυτικά τις επιλογές μας:

# Κάνουμε απολέπιση στο τριχωτό

Είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την ανανέωση των μαλλιών μας. Οπως και το δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα έτσι και το δέρμα του κεφαλιού χρειάζεται απολέπιση. Η διαδικασία απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που έχουν συσσωρευτεί στο δέρμα του κεφαλιού καταπολεμώντας το ξεφλούδισμα και συμβάλλοντας στην καλύτερη οξυγόνωση της περιοχής. Ετσι ενισχύουμε την ενδυνάμωση των ριζών, τη θρέψη της τρίχας και την ανάπτυξη των μαλλιών. Επιπλέον είναι ιδανική μέθοδος αν έχουμε πιτυρίδα, υπερβολική λιπαρότητα αλλά και αν παρατηρούμε ότι τα μαλλιά μας δεν μακραίνουν εύκολα.

Τι κάνουμε:

Πριν από το λούσιμο, βρέχουμε καλά τα μαλλιά και το τριχωτό και εφαρμόζουμε ένα εξειδικευμένο scrub τμηματικά, μέχρι να καλύψουμε όλο το τριχωτό. Κάνουμε απαλό μασάζ για περίπου ένα λεπτό και ξεπλένουμε με άφθονο νερό ώστε να απομακρυνθούν οι κόκκοι. Στη συνέχεια προχωρούμε στο λούσιμο με ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό, το οποίο θα καθαρίσει σε βάθος κάθε ίχνος από τα υπολείμματα styling.

# Επαναφέρουμε την υγρασία στην τρίχα

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συνήθως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι η αφυδάτωση της τρίχας. Αρχικά επιλέγουμε ένα αναζωογονητικό και τονωτικό σαμπουάν που λειαίνει και δυναμώνει την επιφάνεια της τρίχας, καταπολεμώντας τα σημάδια γήρανσης τόσο στο τριχωτό όσο και στην τρίχα. Η σύνθεση θα προετοιμάσει τη θεραπεία ενυδάτωσης που θα ακολουθήσει.

Τι κάνουμε:

* Μετά το λούσιμο, απλώνουμε στα μαλλιά μία μάσκα εντατικής θρέψης με ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες όπως υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε. Επειτα, τυλίγουμε τα μαλλιά με μία πετσέτα και αφήνουμε τη μάσκα να δράσει 30’.

* Ξεβγάζουμε τη μάσκα και απλώνουμε ένα conditioner, το οποίο θα σφραγίσει όλες τις θρεπτικές ουσίες μέσα στην τρίχα και θα κάνει τα μαλλιά ευκολοχτένιστα.

Εxtra tips:

* Πριν εφαρμόσουμε τη μάσκα σκουπίζουμε καλά τα μαλλιά γιατί το νερό θα εμποδίσει τα ενεργά συστατικά της μάσκας να διεισδύσουν στο εσωτερικό της τρίχας.

* Ξεβγάζουμε το conditioner με αρκετά δροσερό νερό ώστε να κλείσουν καλά τα λέπια της τρίχας και να εξασφαλίσουμε έξτρα λάμψη.

#Επιδιορθώνουμε τους σπασμένους δεσμούς της τρίχας

Αν τα μαλλιά μας είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα, σπάνε και δεν μπορούν να μακρύνουν, ζητούμε από τον κομμωτή μας μία θεραπεία που συνδέει τους σπασμένους δεσμούς της τρίχας, εξισορροπεί το διαταραγμένο pH της και αποκαθιστά την πυκνότητα και την ακεραιότητά της.

Extra tip: Η επαγγελματική θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με ένα εξειδικευμένο προϊόν που θα μας συστήσει ο κομμωτής ώστε να το εφαρμόζουμε σπίτι. Ετσι θα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό το αποτέλεσμα.

#Απομακρύνουμε την ψαλίδα και τις σπασμένες άκρες

Ακόμα και αν δεν θέλουμε να κόψουμε τα μαλλιά μας, είναι καλό να τα «καθαρίσουμε» από τις σπασμένες άκρες και την ψαλίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά και θα είναι πιο πλούσια και κυρίως πιο υγιή.

Extra tip: Αν δεν επιθυμούμε να τα κόψουμε πολύ, μπορούμε σταδιακά να αφαιρούμε κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες, περίπου 1-3 εκατοστά.

#Ζωντανεύουμε το χρώμα τους

Αφού λοιπόν αναδομήσουμε και ενυδατώσουμε τα μαλλιά μας σε βάθος, περιμένουμε 1-2 μέρες ώστε να ανανεώσουμε τη βαφή τους προκειμένου να αποκτήσουν ζωηρό τόνο και λάμψη. Αν δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία, επιλέγουμε μία ειδική σύνθεση με χρωστικές ουσίες που εφαρμόζεται σαν μάσκα. Ο ρόλος της είναι να ανανεώσει το χρώμα τους εξουδετερώνοντας τις ανεπιθύμητες αποχρώσεις που πιθανόν έχουν αποκτήσει εξαιτίας της οξείδωσής τους.

Extra tip: Μετά τη διαδικασία, επιλέγουμε σαμπουάν, μάσκα και conditioner για βαμμένα μαλλιά που θα κλειδώσουν το χρώμα και θα διατηρήσουν το αποτέλεσμα περισσότερο καιρό.

#Καταπολεμούμε το φριζάρισμα με εξειδικευμένα leave-in conditioners ή έλαια

Μετά το κάθε λούσιμο αλλά και όποτε χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλώνουμε ομοιόμορφα στα μαλλιά μία μαλακτική κρέμα που δεν ξεβγάζεται. Ετσι θα θωρακίσουμε την επιφάνεια της τρίχας και θα της προσφέρουμε διάρκεια και απόλυτη λείανση.

Εxtra tip: Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία από το φριζάρισμα, αναμειγνύουμε το leave-in conditioner με έλαια όπως το αργκάν ή το χοχόμπα. Η σύνθεση των συγκεκριμένων είναι ιδανική για τα μαλλιά που έχουν τάση για φριζάρισμα, καθώς και για τα ξηρά με θαμπή όψη.

#Περιορίζουμε το θερμό στάιλινγκ

Για να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να συνέλθουν και να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα των θεραπειών που κάναμε, καλό είναι να αποφεύγουμε το styling με θερμαινόμενα εργαλεία. Προσπαθούμε να τα αφήνουμε να στεγνώνουν φυσικά και προτιμάμε απλά χτενίσματα όπως αλογοουρές και σινιόν, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

#Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα

Καταναλώνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων, πρωτεΐνες και Ω3 λιπαρά οξέα (κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, ελαιόλαδο) που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κερατίνης. Επιπλέον θα δυναμώσουν το τριχωτό και θα προσφέρουν λάμψη και ζωντάνια στα αφυδατωμένα μαλλιά προστατεύοντάς τα από βλάβες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Αθηνά-Τζάνετ Κορώση, hair & colour expert.