Εύθραυστο, ευαίσθητο αλλά και τόσο ανθεκτικό ταυτόχρονα, το δέρμα μας αξίζει την προσοχή και τη φροντίδα μας. Τα δύο πράγματα λοιπόν που δεν πρέπει να αμελούμε είναι η πρωινή και η βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

Πρωινή ρουτίνα φροντίδας

Βήμα 1ο: Καθαριστικό

Φροντίζουμε κάθε πρωί να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας όχι μόνο με νερό, αλλά και με ένα απαλό καθαριστικό που αφαιρεί από την επιδερμίδα μας ιδρώτα και λιπαρότητα που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας, ώστε να μην αφαιρεί τη φυσική υγρασία του.

Βήμα 2ο: Τόνερ

Πολλές γυναίκες παραλείπουν αυτό το βήμα επειδή πιστεύουν ότι είναι πολύ σκληρό για το δέρμα τους. Τα σύγχρονα τόνερ όμως είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν υγρασία, αίσθηση καθαριότητας και πολλά άλλα οφέλη κατά της γήρανσης. Εντάξτε τα στην πρωινή σας ρουτίνα 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Βεβαιωθείτε όμως ότι χρησιμοποιείτε το σωστό για τον τύπο σας.

Βήμα 3ο: Οροί

Αφού λοιπόν πλύνετε, καθαρίσετε και τονώσετε το δέρμα σας, τώρα είναι η στιγμή για να εφαρμόσετε έναν ενυδατικό ορό. Είναι σημαντικό να περιμένετε τουλάχιστον 5 λεπτά, ώστε να υπάρχει χρόνος να απορροφηθεί από το δέρμα πριν εφαρμόσετε την κρέμα ημέρας σας.

Βήμα 4ο: Ενυδατικό

Το ενυδατωμένο δέρμα είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση των ρυτίδων και των κηλίδων. Χρησιμοποιήστε λοιπόν μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για τον τύπο σας, που θα διατηρήσει την υγρασία του δέρματός σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Βήμα 5ο: Κρέμα ματιών

Στις μέρες μας, έχουμε τόσο πολλές επιλογές. Υπάρχουν προϊόντα ματιών ειδικά για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας που καταπολεμούν τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Για να λάβετε τα μέγιστα οφέλη:

Απλώστε μια κρέμα ματιών, περιμένετε λίγα λεπτά να απορροφηθεί και μετά εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Επαγγελματική συμβουλή: Η κρέμα ματιών δεν είναι μόνο για τη μαμά σας! Συνιστάται να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κρέμα ματιών από τα 20 σας χρόνια. Καλύτερα να αποτρέψετε παρά να θεραπεύσετε.

Βήμα 6ο: SPF

Μη φύγετε από το σπίτι χωρίς να εφαρμόζετε ημερήσια δόση προστασίας SPF ευρέος φάσματος. Δεν ξεχνάτε την αντηλιακή σας ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, ακόμα κι αν το μακιγιάζ σας περιέχει SPF (συνήθως δεν παρέχει επαρκή προστασία). Μεγάλο μέρος της έκθεσής μας στην υπεριώδη ακτινοβολία συμβαίνει σε περιόδους μη ηλιοθεραπείας, όπως κατά την οδήγηση ή κατά το περπάτημα από και προς το αυτοκίνητό μας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε βάλει αντηλιακή τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο. Μετά από όλα αυτά μπορείτε πια να εφαρμόσετε το μακιγιάζ σας.

Βραδινή ρουτίνα φροντίδας

Βήμα 1ο: Ντεμακιγιάζ

Δεν πέφτουμε ποτέ για ύπνο χωρίς να ξεβαφτούμε. Επιλέγετε ένα καθαριστικό κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας και αφαιρείτε προσεκτικά το μακιγιάζ. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή ερεθισμών, κηλίδων, ακόμη και λοιμώξεων του δέρματος. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα λάδι προ-καθαρισμού ή καθαρισμού για να διαλύσετε το μακιγιάζ και στη συνέχεια να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με άφθονο νερό.

Βήμα 2ο: Απολέπιση

Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό αλλά αποτελεσματικό. Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό ή χημικό απολεπιστικό για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που θα φωτίσουν την επιδερμίδα σας και θα διατηρήσουν τους πόρους καθαρούς. Απολέπιση δεν χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα, 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

Βήμα 3ο: Τόνερ

Βάλτε μερικές σταγόνες τόνερ σε στρογγυλό βαμβάκι και σύρετε πάνω από το καθαρό πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος σας. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται και τα τελευταία υπολείμματα μακιγιάζ που μπορεί να αφήσει το καθαριστικό σας.

Βήμα 4ο: Οροί

Αφήστε αυτές τις υπέροχες φόρμουλες να λειτουργήσουν υπέρ της ομορφιάς σας ενώ εσείς κοιμάστε και ξεκουράζεστε. Το βράδυ είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για την εφαρμογή προϊόντων με απολεπιστικά συστατικά όπως ρετινόλη και γλυκολικό οξύ, καθώς την ημέρα κατά την έκθεση στον ήλιο η εφαρμογή τους μπορεί να κάνει το δέρμα ευαίσθητο. Οπως και πριν, περιμένετε λίγα λεπτά για να απορροφηθούν οι οροί και οι θεραπείες στο δέρμα πριν προχωρήσετε στην κρέμα νυχτός.

Ευχαριστούμε την Τάνια Βλαδένη, M.Sc., Ph.D., δερματολόγο, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Ακαδημίας (EADV) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παιδιατρικής Δερματολογίας (ESPD).