Πολλοί έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται σε εμβρυακή στάση, άλλοι μπρούμυτα ενώ σε άλλους αρέσει να απλώνουν τα «πλοκάμια» τους σε όλο το κρεβάτι. Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός τόσο για το σώμα, όσο και για τον εγκέφαλο, γι΄αυτό πρέπει να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και την ποιότητά του. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η στάση που επιλέγουμε στον ύπνο είναι πιθανό να ευθύνεται για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.

Η επιστήμη λέει…

Η ύπτια θέση , δηλαδή ανάσκελα, μπορεί σε πολλούς να φαντάζει μια άβολη στάση, αλλά αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσουμε, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς έχει οφέλη στην υγεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι παιδίατροι συμβουλεύουν τις νέες μητέρες να κοιμίζουν τα βρέφη σε ύπτια θέση. Μάλιστα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα, για να μειώσουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, ο ύπνος σε ύπτια και πλάγια θέση μειώνει τους πόνους στην σπονδυλική στήλη σε σύγκριση με την μπρούμυτη θέση.

Πάμε να δούμε 7 λόγους που θα μας πείσουν να κοιμόμαστε ανάσκελα.

1. Μειώνει τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα

Ο ύπνος σε ύπτια θέση βοηθάει στην μείωση της πίεσης της σπονδυλικής στήλης. Όταν κοιμόμαστε ανάσκελα έχουμε την ιδανική θέση για την σπονδυλική μας στήλη, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε και ένα μαξιλάρι πίσω από το κεφάλι μας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, που θα μας ανακουφίσει από τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.

2. Βελτιώνει την αναπνοή

Όταν κοιμόμαστε σε μπρούμυτη και πλάγια θέση πιέζουμε τον θώρακά μας, εμποδίζοντας το διάφραγμα να αναπνέει σωστά. Αντιθέτως, όταν κοιμόμαστε ανάσκελα μπορούμε να παίρνουμε βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του στρες, τη βελτίωση της διάθεσης και την καλύτερη συγκέντρωση.

3. Μειώνει τις δερματικές εξάρσεις

Οι μαξιλαροθήκες απορροφούν το σμήγμα από το δέρμα και τα μαλλιά καθώς και τα υπολείμματα από προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Όταν ακουμπάμε στο μαξιλάρι όλα αυτά μεταφέρονται στο πρόσωπο μας, προκαλώντας μαύρα στίγματα και σπυράκια. Γιατί λοιπόν να μην τα αποφύγουμε, ξαπλώνοντας ανάσκελα.

4. Καθυστερεί τις ρυτίδες

Πόσες φορές έχουμε ξυπνήσει αντικρίζοντας στον καθρέφτη μια νέα ρυτίδα, που μετά από λίγο θα εξαφανιστεί, μπορεί όμως και όχι. Όταν πιέζουμε το πρόσωπο μας στο μαξιλάρι μπορεί να δημιουργηθούν μικρές ρυτίδες ενώ τα προϊόντα ενυδάτωσης «μετακομίζουν» σε αυτό.

5. Μπορεί να αποτρέψει τους έντονους πονοκεφάλους

Η σωστή θέση που έχει το κεφάλι και ο αυχένας όταν κοιμόμαστε ανάσκελα βοηθάει στην αποσυμπίεσή τους. Πολλές φορές ο πονοκέφαλος ξεκινάει από την κακή στάση του αυχένα.

6. Βοηθά στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας

Ξαπλώνοντας με το κεφάλι προς τα πάνω, αποτρέπουμε την συσσώρευση βλεννών στην ρινική κοιλότητα, διατηρώντας τη καθαρή. Έτσι το πρωί που θα σηκωθούμε δεν θα έχουμε αυτό το ενοχλητικό μπούκωμα.

7. Βοηθά στο ξύπνημα

Καθώς έχουμε ευθεία το κεφάλι μας, αντιλαμβανόμαστε ευκολότερα την αλλαγή, όταν το φως του ήλιου μπει στο δωμάτιο. Έτσι το πρωινό ξύπνημα γίνεται πιο εύκολο.