Αυξάνεται το υποχρεωτικό κόστος των εργαζομένων που δεν είναι εμβολιασμένοι καθώς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον, ενώ σε περίπτωση που δεν κάνουν το τεστ όπως έχουν την υποχρέωση με δικά του έξοδα, τότε το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ την εβδομάδα με τα πρόστιμα.

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διπλασιασμού των υποχρεωτικών rapid test για τους εργαζόμενους που παραμένουν ανεμβολίαστοι και προσέρχονται με φυσική παρουσία στον χώρο δουλειάς.

Σήμερα ισχύει υποχρεωτικά ένα rapid test ανά εβδομάδα για όλους. Δεδομένου ότι οι ανεμβολίαστοι που δεν έχουν κάποιο αποδεδειγμένο πρόβλημα υγείας μένουν αποκλεισμένοι από τα δωρεάν rapid test του ΕΟΔΥ, το κόστος των rapid test βαρύνει τους ίδιους. Αυτό αναφέρει άλλωστε καθαρά και η σχετική ΚΥΑ που υπεγράφη πρόσφατα.

Δεδομένου ότι ισχύει διατίμηση των rapid test στα 10 ευρώ, σήμερα το κόστος που βαρύνεται ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος για να υπερασπίσει την επιλογή του και να μπορέσει να πάει νόμιμα στον φυσικό χώρο δουλειάς ανέρχεται στα 40 ευρώ το μήνα (10 ευρώ την εβδομάδα).

Ο διπλασιασμός της υποχρέωσης για 2 rapid test ανά εβδομάδα οδηγεί το κόστος στα 80 ευρώ το μήνα. Έτσι για έναν μισθωτό του κατώτατου μισθού που παίρνει καθαρά 558 ευρώ θα πρέπει να δίνει σχεδόν το 15% του μισθού του, προκειμένου να παραμένει ανεμβολίαστος.

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη ΚΥΑ, οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν κάθε εβδομάδα νέο έντυπο με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους τους ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά ποιοι έχουν τα απαραίτητα τεστ και ποιοι όχι.

Πρόστιμα από 300 έως 600 ευρώ

Οι εργαζόμενοι που δεν διενεργούν rapid test με δικά τους έξοδα θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 300 έως 600 ευρώ.

Υπόχρεοι για rapid test με δικά τους έξοδα είναι στον ιδιωτικό τομέα είναι:

 • Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) ή δεν έχουν νοσήσει (εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει εντός 6μήνου) που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
 • Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
 • Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν  Πιστοποιητικό Νόσησης).

Όλοι υποχρεούνται σε 1 Rapid Test ανά εβδομάδα με δικά τους έξοδα (10 €) τα οποία υποχρεούνται να κάνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία ή ιδιώτες γιατρούς. 

Ειδικές κατηγορίες υποχρεούνται σε 2 Rapid Test ανά εβδομάδα (20 €):

 • Εστίαση
 • Τουριστικές επιχειρήσεις.
 • Μεταφορές προσώπων.
 • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.
  Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).
 • Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.
 • Δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές μπορούν να κάνουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ιατρικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν.

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι

Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών.

Τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται εντός 24ωρου να στέλνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 (ΗΔΙΚΑ).

Το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού. Έτσι διαμορφώνεται το ιστορικό εμβολιασθέντων και το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων.

Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει μια νέα υπεύθυνη δήλωση κάθε εβδομάδα.

Με το νέο έντυπο θα δηλώνει:

 • Τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
 • Πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα.
 • Αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ από τους εργαζόμενους.
 • Ως νόμιμη δικαιολογία λογίζεται μόνο:Τηλεργασία και Νόμιμη άδεια.

Επίσης ο εργοδότης θα δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει στο χέρι του μια χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Οι επιχειρήσεις με ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχουν περιθώριο για να υποβάλλουν την νέα υπεύθυνη δήλωση για πρώτη φορά έως τις 29 Οκτωβρίου.

Έκτοτε θα υποβάλλουν μια δήλωση κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Στο εξής οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε εβδομάδα μια νέα Υπεύθυνη Δήλωση στην Εργάνη για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενούς τους.

Με το νέο έντυπο ο εργοδότης θα δηλώνει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα και αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία (τηλεργασία ή άδεια) για την μη διενέργεια των τεστ.

Μετά την υποβολή της δήλωσης του εργοδότη – ο οποίος στην ουσία οριστικοποιεί και επισφραγίζει με την δήλωσή του τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των συστημάτων – το σύστημα «Εργάνη» θα παράγει κάθε εβδομάδα τον τελικό κατάλογο των παραβατών.

Ο κατάλογος των παραβατών εργαζομένων περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους – μισθωτούς που :

 • Είναι ανεμβολίαστοι και υποχρεούνται σε rapid test με δικά τους έξοδα
 • Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση για λόγους υγείας ή επειδή είναι σε τηλεργασία ή επειδή είναι σε άδεια
 • Δεν έχουν υποβληθεί σε rapid test
 • Πρόστιμα
 • Εργαζόμενος
 • Οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο παραβατών επιβαρύνονται με πρόστιμο 300€ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα εφόσον εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Συνεπώς όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 € την εβδομάδα.

Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα βαρύνονται με πρόστιμο 150 €.

Προσοχή: Η βεβαίωση του προστίμου από το ΣΕΠΕ γίνεται αυτόματα και κοινοποιείται στον εργαζόμενο με κάθε μέσο (π.χ. ταχυδρομείο) στην διεύθυνση κατοικίας του, στην εργασία του, με email αλλά και στον εργοδότη.

Ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ένσταση εντός 5 ημερών. Η ένσταση εξετάζεται εντός 15ημέρου και εφόσον απορριφθεί το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Τα πρόστιμα σε εργοδότες

Με πρόστιμα απειλείται και ο εργοδότης. Όσοι δεν υποβάλλουν την σχετική υπεύθυνη δήλωση απειλούνται με πρόστιμο 2.000 €, ενώ όσοι επιχειρήσουν να υποβάλλουν ψευδή δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000€.

Επίσης όσοι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test.

Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

6.Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ. 

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση για rapid test εξαιρούνται:

 • Όσοι μπορούν να εξαιρεθούν για λόγους υγείας πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές έως την Παρασκευή.
 • Όσοι εξαιρεθούν θα είναι οι μόνοι ανεμβολίαστοι που θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν Rapid Testσε δημόσιες δομές.
 • Όσοι εργαζόμενοι δηλώνονται από τον εργοδότη σε τηλεργασία.
 • Όσοι εργαζόμενοι δηλώνονται από τον εργοδότη σε άδεια.
 • Θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα
 • Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά από την καταχώριση του διαγνωστικού κέντρου, ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος.
 • Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη και ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (καραντίνα κλπ).