Το νυχτολούλουδο είναι ένα θεραπευτικό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες για τον γυναικείο οργανισμό, κυρίως με χρήση του ελαίου του.

Το έλαιο νυχτολούλουδου προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Oenothera Bennis και διατίθεται συνήθως σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Αποτελεί πλούσια πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, ενώ περιέχει ολεϊκό οξύ καθώς και γ-λινολενικό οξύ (GLA) – και τα δύο βασικά συστατικά της μυελίνης, της προστατευτικής επικάλυψης των νευρικών ινών και της μεμβράνης των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα το GLA αποτελεί πρόδρομο ουσία μίας ιδιαίτερα σημαντικής προσταγλανδίνης, που ονομάζεται PGE1, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, του καρδιαγγειακού και αναπαραγωγικού συστήματος, στην υγεία του δέρματος και σε άλλες βιολογικές λειτουργίες. Το έλαιο νυχτολούλουδου περιέχει επίσης πολυφαινόλες και είναι γνωστό ότι ισορροπεί τις ορμόνες, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οφέλη για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

Μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)

Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των ενοχλητικών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), όπως:

  • κακή διάθεση
  • ευερεθιστότητα
  • φούσκωμα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν PMS επειδή είναι ευαίσθητες στα φυσιολογικά επίπεδα προλακτίνης στο σώμα. Το GLA μετατρέπεται σε προσταγλανδίνη, που πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη της προλακτίνης που προκαλεί προκαλέσει προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Μειώνει τη μαστοδυνία

Αν ο πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι τόσο έντονος που παρεμβαίνει στη ζωή σας (μαστοδυνία), το έλαιο νυχτολούλουδου μπορεί να σας βοηθήσει.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, το GLA που περιέχει πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στην αναστολή των προσταγλανδινών που προκαλούν κυκλικό πόνο στο στήθος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια λήψη του σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε για 6 μήνες, μείωσε τη σοβαρότητα του κυκλικού πόνου στο στήθος.

Μειώνει τις βραδινές εξάψεις

Το έλαιο νυχτολούλουδου πιστεύεται ότι μπορεί να μειώσει τις εξάψεις – ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μάλιστα φαίνεται ότι ενδείκνυται για τη ρύθμιση της παραγωγής οιστρογόνων, προγεστερόνης και προλακτίνης.

Οφέλη για την επιδερμίδα μας

Μπορεί να βοηθήσει στη ακμή

Το γ-λινολενικό οξύ (GLA) πιστεύεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, μειώνοντας τη φλεγμονή του δέρματος και τον αριθμό των δερματικών κυττάρων που προκαλούν βλάβες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του.

Χαρίζει υγιές δέρμα

Το έλαιο νυχτολούλουδου λόγω του GLA που περιέχει μπορεί να βελτιώσει την επιδερμίδα, προσφέροντας:

  • λείανση
  • ελαστικότητα
  • σφριγηλότητα
  • ανθεκτικότητα

Η έρευνα έχει δείξει ότι το GLA είναι απαραίτητο για την ιδανική δομή και λειτουργία του δέρματος. Επειδή το δέρμα δεν μπορεί να παράξει GLA από μόνο του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λήψη ελαίου νυχτολούλουδου, πλούσιου σε GLA, συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας. Είναι ευεργετικό για όσους έχουν πολύ ξηρό δέρμα, όπως και σε περιπτώσεις εκζέματος.

Προσοχή: Τα συμπληρώματα διατροφής με έλαιο νυχτολούλουδου δεν υποκαθιστούν οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Καλό είναι πριν τη χρήση του να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.