Ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι η ανοσία ενάντια στον κορωνοϊό. Προκειμένου να την αποκτήσουμε αλλά και να την διατηρήσουμε, οι ειδικοί εργάζονται πάνω σε εμβόλια και φάρμακα που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και δυνητικά επικίνδυνων συνεπειών για την ζωή. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα μια σειρά μελετών επισημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν μια εξαιρετικά ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά του ιού.

Υβριδική, υπεράνθρωπη ή αλεξίσφαιρη ανοσία

Μερικοί επιστήμονες την ονομάζουν «υπεράνθρωπη ανοσία» ή «αλεξίσφαιρη» ενώ άλλοι προτιμούν τον όρο «υβριδική». «Συνολικά, η υβριδική ανοσία στον SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι εντυπωσιακά ισχυρή» επισημαίνει η ανοσολόγος, δρ. Shane Crotty σε επιστημονικό της άρθρο στο Science.

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά μελετών διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν μια εξαιρετικά ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά του ιού.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους παράγει πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, αλλά παράγουν ταυτόχρονα αντισώματα με μεγάλη ευελιξία, πιθανότατα ικανά να καταπολεμήσουν και τις παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν και μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, οι ερευνητές εντόπισαν στα άτομα αντισώματα που μπορούν να εξουδετερώσουν τις έξι παραλλαγές ανησυχίας που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των Δέλτα και Βήτα, καθώς και αρκετών άλλων ιών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.

Ποιος μπορεί να την αποκτήσει;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι άτομα που είχαν «υβριδική» έκθεση στον ιό. Συγκεκριμένα, όπως μας εξηγούν όσοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό εντός του 2020 και στην συνέχεια ανοσοποιήθηκαν με mRNA εμβόλια.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταπληκτικές ανοσολογικές αποκρίσεις στο εμβόλιο» επισημαίνει η Ελληνίδα ιολόγος, δρ Θεοδώρα Χατζηιωάννου στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

«Πιστεύω ότι είναι στην καλύτερη θέση για να καταπολεμήσουν τον ιό. Τα αντισώματα στο αίμα αυτών των ανθρώπων μπορούν ακόμη και να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-1, τον πρώτο κορωνοϊό, που εμφανίστηκε πριν από 20 χρόνια. Αυτός ο ιός είναι πολύ, πολύ διαφορετικός από τον SARS-CoV -2» επισημαίνει η ίδια.

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν όλοι όσοι έχουν μολυνθεί και στην συνέχεια έχουν λάβει mRNA εμβόλιο θα έχουν την ίδια δυνατή ανοσολογική απόκριση, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν το εύρημα.

Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν αντισώματα που είχαν δημιουργηθεί από άτομα που είχαν μολυνθεί με τον αρχικό ιό SARS — SARS-CoV-1 — το 2002 ή το 2003 και που στη συνέχεια έλαβαν ένα εμβόλιο mRNA φέτος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτοί οι άνθρωποι παρήγαγαν επίσης υψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μάλιστα αυτά τα αντισώματα μπορούσαν να εξουδετερώσουν μια ολόκληρη σειρά παραλλαγών και ιών που μοιάζουν με την οικογένεια ιών SARS.

Μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εμβόλια;

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο δρ John Wherry, ανοσολόγος στο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Στην έρευνά μας, βλέπουμε ήδη κάποια από αυτή την εξέλιξη αντισωμάτων να συμβαίνει σε άτομα που έχουν μόνο εμβολιαστεί και δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό», επισημαίνει ο ίδιος, «αν και πιθανώς συμβαίνει πιο γρήγορα σε άτομα που έχουν μολυνθεί».

Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου, χωρίς καμία προηγούμενη μόλυνση, αρχίζουν να παράγουν αντισώματα με μεγαλύτερη ευελιξία, αντισώματα δηλαδή που μπορούν να αναγνωρίσουν καλύτερα πολλές από τις «ανησυχητικές» παραλλαγές.

Έτσι, μια τρίτη δόση του εμβολίου πιθανώς θα έδινε ώθηση σε αυτά τα αντισώματα και θα ωθούσε την εξέλιξη των αντισωμάτων περαιτέρω, αναφέρει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News