Ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη δεν το γνωρίζει, ενώ 1 στα 5 άτομα με διαβήτη είναι άνω των 65 ετών σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με σακχαρώδη διαβήτη, το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη είναι αρρύθμιστοι.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία, με μήνυμα «Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον Διαβήτη, τότε πότε;».

Στόχος είναι να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και τα άτομα με Διαβήτη και οι φροντιστές τους για την ανάγκη της συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης, ώστε να διαχειριστούν σωστά τη νόσο και να αποφύγουν τις επιπλοκές.

Ο ηθοποιός Νίκος Κουρής μιλά για την εμπειρία του με τον Διαβήτη

«Πρεσβευτής» της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΔΕ είναι ο ηθοποιός Νίκος Κουρής, ο οποίος ζει με τη νόσο από την ηλικία των 13 ετών.

«Θεώρησα χρέος μου να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια γιατί είμαι κι εγώ διαβητικός. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν με τον Διαβήτη. Γνωρίζω όμως και πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε όλοι εμείς, όταν αναλάβουμε την ευθύνη της διαχείρισής του», αναφέρει ο ηθοποιός.

Ο ίδιος, αν και κάνει μια δύσκολη και πολύ απαιτητική δουλειά, τα έχει καταφέρει να ρυθμίσει το διαβήτη του. Ποιο είναι το μυστικό του;

«Για εμένα ο Διαβήτης είναι μια εξίσωση που περιλαμβάνει τη διατροφή, τη θεραπεία και κυρίως την καλή ψυχολογία. Με την υπεύθυνη διαχείριση αυτής της έλλειψης (ινσουλίνη), δεν υπάρχει στα αλήθεια τίποτα που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να φανταστούμε και να μην το πετύχουμε» λέει και προτρέπει όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το διαβήτη ή υποψιάζονται ότι μπορεί να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να μην διστάσουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός γιατρού.

«Ακολουθούμε την αγωγή μας κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής και φυσικά κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.» καταλήγει ο Νίκος Κουρής.

3 στους 10 διαβητικούς παραμένουν αρρύθμιστοι

Αν κι έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η διαχείριση του ΣΔ εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση, τονίζει η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια ΕΣΥ, Β’ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο του νοσοκομείου «Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.» Αναστασία Μαυρογιαννάκη. 

«Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με Διαβήτη δεν το γνωρίζει, ενώ ένα στα πέντε άτομα με ΣΔ είναι άνω των 65 ετών» αναφέρει. Στη χώρα μας, προσθέτει, εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με ΣΔ, το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με ΣΔ είναι αρρύθμιστοι.

Διαβήτης και COVID-19

Η κ. Μαυρογιαννάκη τονίζει την ανάγκη ανοσοποίησης των ατόμων με ΣΔ, μέσω του εμβολιασμού καθώς είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις.

«Περίπου το 1/3 των ατόμων με ΣΔ που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης, έχουν πνευμονία. Εν μέσω πανδημίας SARS-CoV-2, τα άτομα με ΣΔ αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς» αναφέρει σχετικά.

Κίνδυνοι για επιπλοκές και λοιμώξεις για τον αρρύθμιστο διαβητικό

Ο ΣΔ είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικροαγγειακές και μακροαγγειακές επιπλοκές και να βλάψει ζωτικά όργανα, τονίζει ο ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, του Λαϊκού νοσοκομείου Κωνσταντίνος Μακρυλάκης.

«Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου, καθώς μεταξύ άλλων διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Το ευχάριστο, όπως λέει, είναι ότι οι επιπλοκές αποτρέπονται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος). «Για την αντιμετώπιση του ΣΔ κρίνονται αναγκαίες παρεμβάσεις που στοχεύουν σε εξατομικευμένες διατροφικές τροποποιήσεις, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τακτική ιατρική παρακολούθηση».

Ο κ. Μακρυλάκης καλεί, τέλος, την πολιτεία να βελτιώσει τις παροχές υγείας, όπως:

 • έγκριση εφαρμογής νέων καινοτόμων θεραπειών για τον ΣΔτ1 (υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, αισθητήρες συνεχούς καταγραφής σακχάρου σε πραγματικό χρόνο για ΣΔτ1 και ΣΔ2 υπό εντατικά σχήματα ινσουλίνης)
 • άμεση επανέναρξη της στελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων-Ιατρείων με εκπαιδευόμενους ιατρούς
 • συνεχή εκπαίδευση των ιατρών στον ΣΔ
 • δημιουργία εκπαιδευτών Διαβήτη (Diabetes Educators) και αξιόπιστου μητρώου Διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε αριθμούς

Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι:

 • 463 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 11) ζουν με διαβήτη
 • Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045
 • 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη, παραμένουν αδιάγνωστοι (232 εκατομμύρια). Η πλειονότητα πάσχει από διαβήτη τύπου 2
 • Περισσότερα από 3 στα 4 άτομα με διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
 • 1 στα 6 μωρά που γεννιούνται ζωντανά (20 εκατομμύρια) έχουν υποστεί την επίδραση υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) κατά την εγκυμοσύνη
 • Τα 2/3 των ατόμων με διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές, ενώ τα 3/4 ανήκουν στον εργασιακά ενεργό πληθυσμό
 • 1 στα 5 άτομα με διαβήτη (136 εκατομμύρια) είναι άνω των 65 ετών
 • Ο Διαβήτης προκάλεσε 4,2 εκατομμύρια θανάτους (2019)
 • Ο Διαβήτης ήταν υπεύθυνος για δαπάνες υγείας ύψους τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 – 10% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
 • Ανάλογα με την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, έως 50% των ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 ζούσαν με τον διαβήτη
Ακολουθήστε το στο Google News