Όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες που μιλάνε πιο άνετα για την εμμηνόπαυση, μια περίοδο της ζωής των γυναικών που διέπεται από πολλούς μύθους και παρανοήσεις. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ολοκληρωμένης μελέτης και ερευνών, αυτοί οι μύθοι είναι πλέον τόσο διαδεδομένοι που τείνουμε να τους πιστεύουμε.

Οι μύθοι για την εμμηνόπαυση που δεν πρέπει να πιστεύετε, περιλαμβάνουν:

Μύθος #1 Διαρκεί μόνο λίγα χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα της Health and Her, η περιεμμηνόπαυση (το στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση), μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια, από την ηλικία των 46 έως τα 51 έτη και η εμμηνόπαυση (αφού έχουν περάσει 12 συνεχόμενοι μήνες από την τελευταία σας περίοδο) μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια, από τα 51 έως τα 55 έτη.

Αλλά για ορισμένες γυναίκες, η φάση της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια.

Μύθος #2 Δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης

Αν και πολλές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι ένα από τα μόνα πράγματα που δεν χρειάζεται να σκέφτονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν εξακολουθείτε να έχετε περίοδο, ακόμα και σπάνια, μπορεί ακόμα να μείνετε έγκυος.

Μύθος #3 Το μόνο σύμπτωμα είναι οι εξάψεις

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 30 αναγνωρισμένα συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης και οι εξάψεις δεν είναι το πιο κοινό σύμπτωμα; Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στις αρθρώσεις, χαμηλή διάθεση, αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα, αλλαγές στα μαλλιά και στο δέρμα αλλά και χαμηλή λίμπιντο.

Μάλιστα, με βάση την έρευνα που διεξήγαγε η Health & Her, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες θα εμφανίσουν έναν συνδυασμό εννέα συμπτωμάτων η καθεμία.

Μύθος #4 Είστε στην εμμηνόπαυση μόνο αν σταματήσει η περίοδος

Στην πραγματικότητα, εάν εξακολουθείτε να έχετε περιόδους αλλά αντιμετωπίζετε συμπτώματα, μπορεί να είστε σε περιεμμηνόπαυση, το στάδιο πριν την εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές της εμμήνου ρύσεως, όπως η ακανόνιστη ροή του κύκλου ή ακόμα και οι αλλαγές στην ροή, είναι συχνές κατά την περιεμμηνόπαυση.

Μύθος #5 Θα την βιώσετε μετά τα πενήντα

Η εμμηνόπαυση παραδοσιακά θεωρείται ως μια πρόκληση που περιορίζεται στα χρόνια μετά την δεκαετία των πενήντα, όταν στην πραγματικότητα, η έρευνα του Health & Her επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας που βιώνει μια γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση είναι τα 46.