Τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού επελαύνει, όλο και περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου εφαρμόζουν το μέτρο της χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, υιοθετώντας ωστόσο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στην Ελλάδα έχει δοθεί το πράσινο φως για χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους άνω των 18 ετών, με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να την κάνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται κατά κάποιον τρόπο στην Γαλλία όπου το υγειονομικό πάσο στους άνω των 65 ετών που δεν κάνουν τρίτη δόση είναι «άκυρο».

Μείωση της ανοσίας και μετάλλαξη Δέλτα οδηγούν στην τρίτη δόση

«Μερικοί από εμάς χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η προστασία από ήπια και μέτρια ασθένεια που παρέχεται από τον αρχικό εμβολιασμό φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων», εξηγεί η επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέσικα Τζάστμαν, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η παραλλαγή δέλτα είναι πιο μολυσματική. Αυτό σημαίνει ότι όλοι, ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα, είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε μια μολυσματική δόση του ιού και να προκαλέσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η ενισχυτική δόση βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναπτύξει μια αποτελεσματική απόκριση», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό ότι το κενό πολλών μηνών μεταξύ των αρχικών δόσεων του εμβολιασμού και των ενισχυτικών θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να διατηρήσει μια ισχυρή απόκριση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αρχικό σχήμα.

Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να έχουμε οποιαδήποτε οριστική απάντηση σε αυτό, διευκρινίζει.

Και χωρίς αναμνηστική δόση τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή προστασία

Η Μόνικα Γκάντι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δηλώνει από την πλευρά της ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ακόμη και χωρίς αναμνηστική δόση, τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία. «Τα εμβόλια κάνουν καταπληκτική δουλειά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ακόμη και μέσω της παραλλαγής δέλτα», λέει.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και τέταρτη δόση με το εμβόλιου του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η γιατρός, από τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις που εμφανίζει ο κορωνοϊός και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει με τυχόν επόμενες δόσεις του εμβολίου το ερχόμενο διάστημα. Την παραπάνω εκτίμηση η κ. Παγώνη την έκανε, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε, αρχικά για τις ΗΠΑ, αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19.

Πιο μπροστά οι ΗΠΑ

«Είναι λογικό η επιστήμη να πάει δύο βήματα πιο μπροστά. Οι ΗΠΑ πάνε πάντα μπροστά και εμείς βλέπουμε τα αποτελέσματα των μελετών και προσαρμοζόμαστε σχετικά. Κανείς δεν περίμενε από πέρυσι ότι θα έχουμε μια μετάλλαξη, την Δέλτα, τόσο μεταδοτική. Έχουμε ένα “όπλο” το οποίο δεν έχουμε χρησιμοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Το εμβόλιο αν χρησιμοποιηθεί “με τείχος ασφαλείας το 80% συν” δεν θα φτάναμε στο σημείο πάλι να ξανασυζητάμε για το τι θα γίνει» είπε ακόμα η ίδια.

Η κ. Παγώνη επανέλαβε ότι η τρίτη δόση συστήνεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου απο την χορήγηση της δεύτερης για την ενίσχυση του οργανισμού. «Η επιστήμη πάει βάσει των δεδομένων. Δεν μπορούμε να πούμε αν τον επόμενο χρόνο δεν θα χρειαστεί να κάνουμε και μια επόμενη δόση».