Μόλις έχετε τελειώσει από μια δύσκολη προπόνηση και καθώς πηγαίνετε στο σπίτι, συνειδητοποιείτε ότι η αναπνοή σας δεν είναι και η… καλύτερη. Κι ενώ μπορεί να μην το είχατε παρατηρήσει στο παρελθόν, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Από τι επηρεάζεται η αναπνοή σας

Μία από τις συνέπειες της φυσικής δραστηριότητας, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, είναι η αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία.

Η δυσοσμία του στόματος, αυτό που ονομάζουμε και κακοσμία, ενισχύεται από την ξηροστομία και την αφυδάτωση, επομένως είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποια δυσοσμία μετά την γυμναστική, ειδικά αν δεν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Το πώς αναπνέετε και κατά την διάρκεια της γυμναστικής έχει επίσης σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι λογικό αν αναπνέετε από το στόμα κατά την διάρκεια να έχετε και πιο ξηρό στόμα προς το τέλος. Εάν πάλι ασκήστε σε εξωτερικό χώρο, όπου υπάρχει ξηρός αέρας και είστε αφυδατωμένοι μ μπορεί πάλι να αντιμετωπίσετε το ίδιο.

Πώς θα νικήσετε την δυσοσμία

Ευτυχώς μπορείτε εύκολα να μειώσετε την δυσοσμία, πίνοντας άφθονο νερό τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της γυμναστικής, ειδικά αν η προπόνησή σας είναι έντονη.

Αν παρατηρήσετε ότι η δυσοσμία δεν μειώνεται ή ότι υπάρχει και άλλες ώρες της ημέρας, τότε πιθανόν  ήρθε η ώρα να δείτε τον οδοντίατρό σας. Η χρόνια δυσοσμία του στόματος μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα δόντια ή τα ούλα σας, προειδοποιούν οι ειδικοί.