Οι νέοι γονείς θέλουν να δώσουν στο μωρό τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα ζωής και να τονώσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού τους. Κι ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ένα περίπλοκο έργο, το να τονώσετε τον εγκέφαλο του μωρού σας μπορεί να είναι αρκετά απλό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένα ευχάριστο μέρος της νέας σας ρουτίνας. Ακολουθούν μερικές καθημερινές δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη του μικρού σας και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην ημέρα σας.

Στον θηλασμό

Ο θηλασμός του μωρού σας δεν είναι απλώς μια εξαιρετική ευκαιρία για να δεθείτε, αλλά και να τονώσετε τον εγκέφαλό του. Όταν γεννιούνται τα μωρά μπορούν να επικεντρωθούν στο πρόσωπο της μαμάς τους από την απόσταση που βρίσκονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Όταν το ταΐζετε, κοιτάτε το μωρό σας και οι δυο σας ανταλλάσσετε εκφράσεις προσώπου. Απαντήστε και επαναλάβετε τους ήχους του μικρού σας για να το βοηθήσετε να μάθει να σχηματίζει λέξεις και να συνομιλεί. Εάν το ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το γύρω από το ύψος του στήθους σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά κοντά ώστε να εστιάσει στο πρόσωπό σας.

Στο αμάξι

Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά με το μωρό σας ενώ βρίσκεστε στο μπροστινό κάθισμα και πρέπει να εστιάζετε στον δρόμο. Ωστόσο, το τραγούδι είναι μια δραστηριότητα που δεν χρειάζεται χέρια και η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Όταν οι γονείς τραγουδούν στα μωρά, συχνά τραγουδούν με πολύ τονισμό, κάτι που είναι ενδιαφέρον για το μωρό. Τα τραγούδια μπορούν να εισάγουν νέες λέξεις και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, κάτι που είναι σημαντικό για τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού. Το τραγούδι διδάσκει επίσης στα μωρά την ομοιοκαταληξία, η οποία είναι σημαντική για τη μετέπειτα επιτυχία στην ανάγνωση.

Στην αλλαγή πάνας

Η αλλαγή μιας βρώμικης πάνας δεν είναι ακριβώς το όνειρο κάθε γονιού, αλλά είναι η ιδανική στιγμή για να περιγράψετε στο μωρό σας τι κάνετε (και τι θα κάνετε στη συνέχεια), εξοικειώνοντάς το με τον προφορικό λόγο. Τα μωρά μπορούν να περιμένουν συγκεκριμένα μοτίβα μέσα στην ημέρα τους. Εάν αλλάζετε το μωρό σας και τραγουδάτε πάντα ένα συγκεκριμένο τραγούδι, το ενσωματώνετε στη ρουτίνα του και σταδιακά θα αρχίσει να ανταποκρίνεται σε αυτό.

Στο μπάνιο

Δεν είναι απλώς η ώρα του μπάνιου – είναι η ώρα των μαθηματικών και της επιστήμης! Στα μωρά αρέσει να ρίχνουν νερό από το ένα δοχείο στο άλλο και ενώ το μικρό σας παίζει χαρούμενα στη μπανιέρα, μαθαίνει επίσης την αιτία και το αποτέλεσμα, πώς λειτουργεί η βαρύτητα και παρατηρεί τον όγκο του νερού. Όλες αυτές είναι πρώιμες μαθηματικές δεξιότητες. Η ώρα του μπάνιου προσφέρει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για αλληλεπίδραση με το μωρό σας: Τραγουδήστε τραγούδια ενώ το σαπουνίζετε για να αναπτύξετε τις γλωσσικές του δεξιότητες και χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να παίξετε κούκου τσα (ένα παιχνίδι που θα βοηθήσει το μικρό σας να μάθει τη μονιμότητα του αντικειμένου ή αλλιώς ότι τα αντικείμενα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και όταν δεν μπορεί το ίδιο να τα δει).