Η σωματική επαφή είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανθρώπινη ψυχοσωματική ανάπτυξη. Από την πρώτη μας ανάσα η αγκαλιά είναι η επαφή μας με τον έξω – από τη μήτρα – κόσμο. Η αγκαλιά είναι η έναρξη του δεσμού μας με τους σημαντικούς μας άλλους.

Τα οφέλη είναι ιδιαζόντως σημαντικά και μετρήσιμα. Τα λιποβαρή βρέφη που δυσκολεύονται να πάρουν βάρος αναπτύσσονται καλύτερα και γρηγορότερα όταν τα αγκαλιάζουν πιο συχνά και περισσότερο. Η αγκαλιά είναι θεραπευτική σε όλα τα είδη διαπροσωπικών σχέσεων καθ’ όλη την πορεία και εξέλιξη της ζωής μας.

Είναι μια έμπρακτη και βιωματική θετικά υποστηρικτική πράξη που ενδυναμώνει ταυτόχρονα και εκείνον που την προσφέρει καθώς και εκείνον που τη δέχεται. Οι συχνές και ειλικρινείς αγκαλιές απαλύνουν και εξαλείφουν τα αρνητικά συναισθήματά μας.

Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς εκλύονται ορμόνες όπως ενδορφίνες, (φυσικά αναλγητικά), ντοπαμίνη (τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με κατάθλιψη) και ωκυτοκίνη (αλλιώς ορμόνη της ευτυχίας), που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών καθώς και στην παραγωγή ενός συναισθήματος πληρότητας και ευδαιμονίας.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι αγκαλιές κάνουν καλό και στην καρδιά, κυριολεκτικά.

Οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται συχνότερα έχουν σταθερό καρδιακό παλμό, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Σε μια εποχή που οι αγκαλιές σπανίζουν λόγω της πανδημίας και του φόβου μετάδοσης της COVID-19 επικεντρωνόμαστε στη σχέση μας με τον/τη σύντροφό μας και αναζητούμε τα οφέλη της αγκαλιάς εκεί. Η Virginia Satir, «μητέρα της οικογενειακής ψυχοθεραπείας», έλεγε ότι σε καθημερινή βάση χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές για να επιβιώσουμε και 12 για να ευημερήσουμε και να αναπτυχθούμε.

Υπάρχουν τουλάχιστον 6 βασικά είδη αγκαλιάς. Ας δούμε τη σημασία τους.

1. Η πολύ σφιχτή αγκαλιά. Ή αλλιώς η αγκαλιά της αρκούδας! Αυτή είναι η πιο σημαντική αγκαλιά. Οταν ο ένας κοιτάζει προς τη φορά του άλλου και αγκαλιάζονται σφιχτά με πάθος και ένταση, τότε εκφράζονται και μοιράζονται συναισθήματα αγάπης, ζεστασιάς, τρυφερότητας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος.

2. Η παράλληλη αγκαλιά. Πλαϊνή αγκαλιά. Οταν ο ένας έχει τα χέρια του/της στη μέση/ώμους του άλλου και αντίστοιχα ο άλλος/άλλη σαν μια συνεχόμενη γραμμή δυο σωμάτων. Σαν ο ένας να είναι η συνέχεια του άλλου. Αυτή η αγκαλιά δείχνει εμπιστοσύνη, οικειότητα, ενδιαφέρον και χαλαρή διάθεση.

3. Η αγκαλιά-κουτάλι. Οταν ο ένας κοιτάζει την πλάτη του άλλου. Αυτή είναι αφενός μια αγκαλιά εμπιστοσύνης (από αυτόν που τη δέχεται), αφετέρου προστασίας από αυτόν που την προσφέρει.

4. Η μισή αγκαλιά. Οταν υπάρχει απόσταση στο κάτω μέρος των δύο σωμάτων και αγκαλιάζουν μόνο τα χέρια/μπράτσα. Αυτό συχνά δείχνει ότι ο ένας ή και οι δύο κρατούν «αποστάσεις» είτε γιατί υπάρχει δυσφορία για κάποιον λόγο είτε ανασφάλεια στον δεσμό, ή ακόμη και έλλειψη εμπιστοσύνης. Θέματα που υπάρχουν καλό θα είναι να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και καταλλήλως.

5. Η αγκαλιά του φλερτ/ρομαντική αγκαλιά. Οταν ο ένας αγκαλιάζει και χαϊδεύει την πλάτη/μαλλιά του άλλου κοιτάζοντας απευθείας και συνεχόμενα τα μάτια του άλλου για αρκετή ώρα. Ερωτικά συναισθήματα και ερωτική έλξη/επιθυμία.

6. Αγκαλιά με ελαφριά χτυπήματα στην πλάτη. Αυτή είναι μια ανακουφιστική και καθησυχαστική αγκαλιά. Μεταφέρει ενσυναισθητική πρόθεση και διάθεση και επικοινωνεί ειλικρινές νοιάξιμο και προσφορά υποστήριξης.

Δώστε και δεχθείτε αγκαλιές (εφόσον το επιθυμείτε, μιας και έχετε δικαίωμα και να αρνηθείτε) και δημιουργήστε υγιείς δεσμούς αγάπης και μοιράσματος.

Ο φόβος, το άγχος, η μοναξιά, η απελπισία εξασθενούν στη δύναμη της αγκαλιάς