Όλοι βιώνουμε άγχος σε ορισμένες συνθήκες, αλλλά δεν είναι καλό για τη σωματική και ψυχική υγεία μας να είμαστε σε κατάσταση χρόνιου στρες. Το άγχος -μεταξύ άλλων- μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό μας, να επιβαρύνει την καρδιά μας, να μας κάνει να λαχταρούμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον, η ορμόνη κορτιζόλη αυξάνεται όταν είμαστε αγχωμένοι, γεγονός που μας κάνει να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος στην κοιλιά.

Αν λοιπόν νιώθετε στρες αυτήν την περίοδο, δοκιμάστε τις 3 παρακάτω απρόσμενες στρατηγικές.

Απολαύστε σοκολάτα

Σε περίπτωση που αναζητούσατε έναν ακόμη λόγο να απολαύσετε σοκολάτα, μόλις τον βρήκατε! Σύμφωνα με αυστραλούς ερευνητές, οι ενήλικες που έπιναν ένα ρόφημα σοκολάτας που περιείχε 500 mg πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά που είναι φυσικά άφθονα στη μαύρη σοκολάτα) καθημερινά για έναν μήνα ένιωθαν πιο ήρεμοι από εκείνους που έπιναν κακάο χωρίς πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών που κρατούν τη διάθεσή σας σε καλά επίπεδα. Απολαύστε λοιπόν μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας (όσο υψηλότερη η περιεκτικότητά της σε κακάο τόσο καλύτερα) ή ρίξτε σκόνη κακάο στο smoothie ή το γιαούρτι σας.

Ζωγραφίστε

Εξωτερικεύστε τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας. Περίπου τα τρία τέταρτα των ατόμων που δημιούργησαν τέχνη για 45 λεπτά (χρησιμοποιώντας υλικά όπως πηλό ή μαρκαδόρους) παρουσίασαν πτώση της κορτιζόλης, της ορμόνης που αυξάνεται όταν είστε αγχωμένοι, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel. Και δεν χρειάζεται να είστε ο Πικάσο για να αποκομίσετε τα οφέλη – λειτουργεί σε οποιοδήποτε επίπεδο δεξιοτήτων. Φτιάξτε λοιπόν γλάστρες, ζωγραφίστε με ακουαρέλες, δοκιμάστε τις χειροτεχνίες ή κάντε doodle κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας με το τρένο.

Αποσυνδεθείτε

Μπορεί να δυσκολευτείτε να αντισταθείτε στην ενημέρωση για ένα νέο email, αλλά θα νιώσετε καλύτερα αν το αφήσετε να μείνει αδιάβαστο για λίγο. Όταν οι εργαζόμενοι έλεγχαν το email τους περίπου πέντε φορές την ημέρα, είχαν λιγότερο καθημερινό άγχος σε σύγκριση με εκείνους με απεριόριστη πρόσβαση στα εισερχόμενά τους, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Για να αποφύγετε τον πειρασμό κρατήστε το email σας κλειστό όταν είναι δυνατόν και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις όταν βρίσκεστε εκτός δουλειάς και δεν υπάρχει κάποια σοβαρή εκκρεμότητα.

*Σε κάθε περίπτωση, αν το άγχος δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, απευθυνθείτε σε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές