Το συνεχές άγχος – είτε λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας είτε λόγω προσωπικών ανησυχιών – μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα και έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων διάθεσης, ύπνου και όρεξης — και ναι, ακόμη και καρδιακές παθήσεις. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς το χρόνιο στρες επηρεάζει την καρδιά. Πιθανότατα, το στρες πυροδοτεί φλεγμονή, μια γνωστή υποκινήτρια της καρδιακής νόσου, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Ωστόσο, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις καρδιακές παθήσεις με πιο διακριτικούς τρόπους. Το άγχος κάνει μερικούς ανθρώπους να ενεργούν με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Για παράδειγμα, όταν είναι αγχωμένοι, οι άνθρωποι τρώνε συχνά ανθυγιεινά τρόφιμα και δεν έχουν την ενέργεια ή τον χρόνο να γυμναστούν. Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες βλαβερές για την καρδιά συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το να έχετε μια καθημερινότητα που ενισχύει την υγεία της καρδιάς σας -αλλά και τη συνολική υγεία σας- απαιτεί τόσο την εκμάθηση τρόπων αντιμετώπισης του άγχους όσο και τη διαχείριση των ανθυγιεινών συνηθειών σας.

5 συνήθειες για γερή καρδιά

Οι παρακάτω πέντε απλές συμβουλές -όταν συνδυάζονται με μια ισορροπημένη διατροφή– μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε ακριβώς αυτό.

  1. Γελάστε. Το γέλιο έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και τη φλεγμονή στις αρτηρίες, ενώ παράλληλα αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη (HDL).
  2. Δοκιμάστε τον διαλογισμό. Αυτή η πρακτική που συνδυάζει τη χαλάρωση σώματος και μυαλού με τις βαθιές αναπνοές έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Δοκιμάστε λοιπόν να εντάξετε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σας.
  3. Γυμναστείτε. Κάθε φορά που είστε σωματικά δραστήριοι, είτε κάνετε μια βόλτα στο πάρκο είτε παίζετε τένις, το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που τονώνουν τη διάθεση και ονομάζονται ενδορφίνες. Η άσκηση όχι μόνο σας βοηθά να καταπολεμήσετε το στρες, αλλά προστατεύει επίσης από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση, ενισχύοντας τον καρδιακό σας μυ και βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
  4. Κλείστε (για λίγο) το κινητό. Είναι αδύνατο να ξεφύγετε από το άγχος όταν αυτό σας ακολουθεί παντού. Για λίγη ώρα κάθε ημέρα – ακόμη κι αν είναι μόνο για 15 ή 30 λεπτά- αποφύγετε τα email, τις ειδήσεις και κάθε είδους ειδοποιήσεων, κλείνοντας το κινητό σας.
  5. Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε. Απλά πράγματα, όπως ένα ζεστό μπάνιο, η ακρόαση μουσικής ή ένα αγαπημένο χόμπι, μπορούν να σας δώσουν ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα από τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας.