Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία.

Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60

Για την εν λόγω απόφαση, αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτό, μίλησε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «προχωρήσαμε σε αυτήν την υποχρεωτικότητα για δύο βασικούς λόγους».

Και στην συνέχεια εξήγησε:

«Ο πρώτος έχει να κάνει με την εικόνα που έχουμε τα στοιχεία που έρχονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τα νοσοκομεία, από τις ΜΕΘ, από ανθρώπους που διασωληνώνονται και από τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ανήκει στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και στην κατηγορία των συμπολιτών μας που είναι 60 ετών και πάνω» είπε αρχικά.

«Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε εξαντλήσει κάθε μέθοδο πειθούς για να πείσουμε τους συμπολίτες μας κυρίως αυτής της κατηγορίας να εμβολιαστούν» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

«Το Νοέμβριο υπήρξε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Οι συμπολίτες μας από αυτή την κατηγορία ανταποκρίθηκαν λιγότερο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ενόψει της Όμικρον δεν υπήρχε περιθώριο πια να μην πάρουμε αυτή τη  σκληρή απόφαση και απόφαση ευθύνης στον άξονα της υπευθυνότητας σε ώρες κρίσιμες», σημείωσε.

Τι γίνεται με όσους δεν μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν

«Δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει κάποιος να εμβολιαστεί και να μην φέρουμε το εμβόλιο στην πόρτα του» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου τονίζοντάς πως μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 19.000 άτομα με προβλήματα μετακίνησης, ενώ το εμβόλιο στέλνεται και σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Όταν δεν εμβολιάζεσαι έχεις πολύ υψηλές πιθανότητες να νοσήσεις. Δεν προστατεύεις τον εαυτό σου, ενώ το εμβόλιο είναι εκεί και σε προστατεύει επιβαρύνοντας το Ε.Σ.Υ» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

«Η υποχρεωτικότητα για να έχει αντίκρισμα πρέπει να συνδέεται και με ορισμένες κυρώσεις. Εδώ η κύρωση δεν έχει να κάνει με μια αντίστοιχη στέρηση, ούτε ζητάς σε κανέναν να δώσει εξετάσεις, ούτε του ζητάς να υποβληθεί σε καμία δοκιμασία εμβόλιο δωρεάν δίνεις σε όλους» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας πως «η μάχη για να μείνει η οικονομία και η κοινωνία ανοιχτή, να συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη και να προστατευτεί το Ε.Σ.Υ».

Δείτε όλα όσα είπε στο MEGA

Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για 1η δόση

Μάλιστα, οι παραπάνω ανακοινώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την 1η δόση.

Μέχρι σήμερα, κατά πληροφορίες, και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600 ραντεβού.

Ωστόσο σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθώς έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Με βάση τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών.

Για όσες και όσους δεν προσέλθουν τελικά, θα τους επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Το διοικητικό πρόστιμο «δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «προστασία και όχι τιμωρία».

Επιχειρώντας ταυτόχρονα έναν απολογισμό της αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έθεσε κανόνες ελεγχόμενης πρόσβασης σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο, όπως και πρώτη τον Οκτώβριο άνοιξε τη δυνατότητα τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες, θέτοντας ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού για τους άνω των 60 τη χορήγηση της τρίτης δόσης.