Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, έχουν πολλές ευκαιρίες να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους. Και στην πορεία αντιμετωπίζουν προβλήματα. Άλλωστε, τα παιδιά όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε καθημερινή βάση – μπορεί να είναι η πίεση των συνομηλίκων, μια δύσκολη μαθηματική εξίσωση ή μια σύγκρουση που σχετίζεται με το μοίρασμα των παιχνιδιών.

Ως γονείς δεν μπορείτε να είστε διαρκώς μαζί με τα παιδιά σας για να τα βοηθάτε να βρίσκουν λύσεις. Επομένως, θα πρέπει να τα βοηθήσετε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, ώστε να μπορούν να χειρίζονται διαφορετικές καταστάσεις αποτελεσματικά. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, θα έχουν την αυτοπεποίθηση να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και να βρουν δημιουργικές λύσεις μόνα τους.

Γιατί είναι απαραίτητες για τα παιδιά οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Η επίλυση προβλημάτων ωφελεί τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα τα βοηθάει:

  • Να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην καθημερινή ζωή
  • Να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους
  • Να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις
  • Να αποκτήσουν άλλες ικανότητες, όπως κριτική σκέψη και ομαδικότητα
  • Να οξύνουν τη σκέψη τους
  • Να σκέφτονται… «έξω από το κουτί»
  • Να γίνουν πιο ανεξάρτητα

Πώς να διδάξετε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων στα παιδιά σας

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσούν τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

*Κάντε δοκιμές

Κάθε φορά που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, ζητήστε τους να το αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν την πρόκληση. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό θα ενθαρρύνει τα παιδιά σας να δουν ένα πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

*Ζητήστε συμβουλές

Μερικές φορές, μπορεί να δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις στην καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολευτείτε να αποφασίσετε τι να μαγειρέψετε για δείπνο ή τι να φορέσετε στον κινηματογράφο. Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να πάρετε αυτές τις απλές αποφάσεις. Όταν τους ζητάτε τη συμβουλή τους, τους δείχνετε ότι δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όταν εκτιμάτε τις ιδέες τους, θα τους δώσετε την αυτοπεποίθηση να λύσουν τα προβλήματά τους βασιζόμενα στις δικές τους δυνάμεις.

*Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Ένα από τα πρώτα βήματα για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να παίρνουν βαθιές ανάσες κάθε φορά που αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Μόλις ηρεμήσουν, θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν καλύτερα την κατάσταση.

*Μη βιαστείτε να δώσετε λύσεις

Αν και είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τα παιδιά σας να παλεύουν με ένα πρόβλημα, μη βιαστείτε να τους δώσετε την απάντηση. Αντίθετα, δώστε τους συμβουλές για να τα βοηθήσετε να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μάθουν να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις.

*Δώστε το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και απορροφούν γνώσεις κι ερεθίσματα πολύ γρήγορα. Έτσι, όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα και βρίσκετε μια αποτελεσματική λύση, θα παρατηρήσουν πώς αντιμετωπίζετε τα διάφορα ζητήματα και θα προσπαθήσουν να σας μιμηθούν.