Γυμνάζει όλο το σώμα, αυξάνει την αντοχή, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και διευκολύνει το αδυνάτισμα. Τα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο στο σώμα είναι λίγο-πολύ γνωστά, σωστά; Κι όμως τα οφέλη αυτής της προπόνησης δεν περιορίζονται εκεί.

6 οφέλη που (μάλλον) δεν ξέρατε ότι προσφέρει το τρέξιμο

Βοηθά στη διαχείριση του στρες

Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει τις εντάσεις. Η άσκηση αυξάνει επίσης τις συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης, μιας κατεχολαμίνης που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής και βελτιώνει την απόκριση του εγκεφάλου στο άγχος. Έτσι, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και μετά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βιώνουν άγχος να αισθάνονται πιο ήρεμοι. Άλλωστε, το τρέξιμο αποτελεί έναν καλό τρόπο να εκτονωθείτε και κατ’ επέκταση να ηρεμήσετε.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Ενώ το τρέξιμο δεν «θεραπεύει» το Αλτσχάιμερ, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ικανότητας του εγκεφάλου να ελαχιστοποιεί και να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση. Η σωματική άσκηση ενισχύει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο αποτρέπουν τον εκφυλισμό του ιππόκαμπου, ενός σημαντικού μέρους του εγκεφάλου για τη μνήμη και τη μάθηση.

Αυξάνει τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη και για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας. Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο, επομένως το τρέξιμο έξω μια ηλιόλουστη ημέρα, μπορεί να αυξήσει τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας.

Ενισχύει την παραγωγικότητα

Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που γυμνάζονται σε τακτική βάση είναι πιο παραγωγικοί και έχουν περισσότερη ενέργεια από τους συνομηλίκους τους που είναι λιγότερο δραστήριοι. Ενώ ένα πιεστικό πρόγραμμα μπορεί να κάνει δύσκολη την άσκηση στη μέση της ημέρας, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το μεσημέρι είναι η ιδανική στιγμή για μια προπόνηση λόγω του κιρκάδιου ρυθμού μας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας).

Τονώνει τη δημιουργικότητα

Όταν το σώμα σας είναι απασχολημένο, το μυαλό σας θα αποσπάται από τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής και θα είναι ελεύθερο να σκέφτεται δημιουργικά. Αντί, λοιπόν, να κοιτάζετε με τις ώρες την κενή σελίδα στον υπολογιστή, βάλτε τα αθλητικά σας και βγείτε για τρέξιμο.

Αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας αλλά και του πνεύματός σας. Το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο γρήγορα και καλύτερα, μειώνοντας τα επίπεδα στρες σας και βελτιώνοντας τη διάθεσή σας. Άλλωστε, όταν είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας.