Ακόμα και αν η εξάρτηση από το κινητό δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα μπορούσαν να «αντέξουν» μακριά του για πολύ. Αυτή η αντίδραση φαίνεται λογικό, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι εξαρτόμαστε από το κινητό για να επικοινωνήσουμε με άλλα άτομα, να οργανώσουμε το χρόνο μας και να εντοπίσουμε σημαντικές πληροφορίες, πράγματα που κάνουν την καθημερινότητά μας αισθητά ευκολότερη. Για ορισμένους ανθρώπους, η πλοήγηση μέσω των smartphone αποτελεί το νέο τρόπο εξερεύνησης της κοινωνικής πολυπλοκότητας της σύγχρονης ζωής ενώ για άλλους λειτουργεί ως μέθοδος αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων, καθώς μπορεί να κοιτάξουμε το τηλέφωνό μας για να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη προσοχή από άλλους.

Οι αρνητικές προεκτάσεις

Ωστόσο, το διαρκές καθεστώς της σύνδεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά σας, καθώς τείνει να «εισβάλλει» σε προσωπικές στιγμές, «κλέβοντας» την προσοχή σας από πράγματα που φαίνονται μικρά, κοιτώντας όμως πίσω θα συνειδητοποιήσετε ότι ήταν τα «μεγάλα».

Επιπλέον η διαρκής ενασχόληση με το κινητό μπορεί να αποτελέσει μια συνήθεια που μας δημιουργεί περιττό άγχος, αφού μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να το ελέγχει ανά μερικά λεπτά για να επιβεβαιωθείτε ότι δεν έχετε «χάσει» κάτι ή ότι όλα βρίσκονται «υπό έλεγχο».

Ταυτόχρονα ο διαρκής έλεγχος του κινητού για μηνύματα, emails και ειδοποιήσεις μπορεί να «κλέψει» την πολύτιμη σας ενέργεια, εντείνοντας το αίσθημα κόπωσης.

Πώς θα.. ξεκολλήσετε

Τι μπορείτε να κάνετε για να καταφέρετε να αφήσετε έστω και για λίγο στην άκρη το κινητό, δίχως να αισθάνεστε έντονη ανησυχία; Μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

*Αφήστε το κινητό εκτός δωματίου

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν εκτελείτε την βραδινή σας ρουτίνα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από ένα χαλαρωτικό μπάνιο μέχρι και την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, να αφήνετε «εκτός» το κινητό σας, καθώς έτσι είναι λιγότερο πιθανό να ενοχληθείτε από μηνύματα ή ειδοποιήσεις, που πράγματι δεν αξίζουν την προσοχή ή τον χρόνο σας την δεδομένη στιγμή. Έτσι θα καταφέρετε να χαλαρώσετε πιο εύκολα και να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα ώστε να ξεκουραστείτε και την επόμενη ημέρα να ξυπνήσετε γεμάτες ενέργεια.

*Αξιοποιήστε σωστά τα μικρά διαλείμματα

Ένας από τους βασικότερους ίσως λόγους που «κολλάμε» στο κινητό, εκτός από την χρηστικότητα και το εξαιρετικά φιλικό λειτουργικό τους, είναι ότι μπορούμε εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή για να καλύψουμε τις κενές στιγμές, τα μικρά δηλαδή διαλείμματα από όλα όσα κάνουμε καθημερινά. Ωστόσο αυτές οι μικρές στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς περνώντας απλά χρόνο δίχως να κάνετε κάτι, εκτονώνετε την ένταση και ανακτάτε την ενέργεια που μπορείτε να έχετε χάσει μέσα στην ημέρα.

*Βάλτε όρια

Προσπαθήστε να αντισταθείτε στην τάση να τσεκάρετε συνέχεια το κινητό σας, θέτοντας αυστηρά όρια γύρω από το πότε θα το κοιτάξετε ή δεν θα το κοιτάξετε. Εάν θέλετε να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή συζήτηση, προσωπικής ή επαγγελματικής φύσεως, αφήστε σκόπιμα το κινητό μακρυά σας. Μπορείτε πάντα να απαντήσετε σε μηνύματα, τηλέφωνο ή και email λίγο αργότερα.