Νέο είδος rapid test που αναγνωρίζει τον κορωνοϊό στο σάλιο μέσα σε λίγα λεπτά προσεγγίζει τη διαγνωστική ακρίβεια του μοριακού ελέγχου με την τεχνική PCR, ανακοίνωσαν οι δημιουργοί του πειραματικού συστήματος στη Σιγκαπούρη.

Τεστ σάλιου για την Covid-19 είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, είναι όμως αποτελεσματικά μόνο αν το δείγμα ληφθεί έπειτα από ολονύχτια νηστεία -το πρόβλημα είναι ότι η συγκέντρωση των ιικών σωματιδίων στο σάλιο πέφτει απότομα αν κανείς καταναλώσει τρόφιμα ή ποτά.

Όπως συμβαίνει με όλα τα rapid test, η πειραματική συσκευή PASPORT περιέχει νανοσωματίδια συνδεδεμένα σε αντισώματα που αναγνωρίζουν πρωτεΐνες του SARS-CoV-2.

To PASPORT χρησιμοποιεί αντισώματα που ανιχνεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, περιέχει όμως και πρωτεΐνες των ανθρώπινων υποδοχέων ACE, οι οποίες επίσης αναγνωρίζουν την ακίδα για βελτιωμένη ακρίβεια.

Για να ανιχνεύει τον ιό ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το τεστ περιέχει επίσης ένα δεύτερο είδος νανοσωματιδίων που συνδέονται στο πρώτο και ενισχύουν το σήμα.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του PASPORT στην επιθεώρηση Microchimica Acta, το τεστ δοκιμάστηκε σε 139 εθελοντές, από τους οποίους οι 35 ήταν ασθενείς της Covid-19 και 19 έπασχαν από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν και σε εξέταση PCR.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το rapid test σάλιου προσφέρει ακρίβεια 97% στη διάγνωση του κορωνοϊού και 91% στο να αποκλείει τη λοίμωξη.

«Αν και το PCR παραμένει το χρυσό στάνταρτ, απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό και εργαστηριακές υποδομές» δήλωσε ο δρ Ντάνι Ζιαν Χανγκ Τινγκ του Γενικού Νοσοκομείου Σιγκαπούρης, επικεφαλής της μελέτης.

Ένα αξιόπιστο, ανώδυνο, φθηνό και εύχρηστο τεστ σάλιου «θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν, καθώς και τον συχνότερο έλεγχο».