Είναι η πιο νόστιμη συντροφιά τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια και δεν λείπουν από κανένα γιορτινό τραπέζι. Τα κάστανα αποτελούν σημά κατατεθέν του χειμώνα, είναι όμως ένα σνακ που μπορείτε να τρώτε όταν θέλετε να αδυνατίσετε;

Είναι κατάλληλα για δίαιτα;

Τα κάστανα παρουσιάζουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (50%), και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς που είναι πλούσιοι σε λίπος, το κάστανο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (2,3 γρ./100 γρ.). Τα λιπαρά που περιέχει είναι κυρίως πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Επομένως, σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς περιέχει τις λιγότερες θερμίδες (ενδεικτικά, τα καρύδια έχουν 654 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα κάστανα 213), και για αυτό αποτελεί ιδανικό σνακ αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Πώς ωφελούν την υγεία

  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και προάγουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τα διακρίνει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, τα κάστανα περιέχουν και άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α και η Ε.
  • Είναι πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
  • Είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.
  • Τα 100 γρ. κάστανα καλύπτουν το 50% και το 11% των ημερήσιων αναγκών του χαλκού και του καλίου αντίστοιχα, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Να θυμάστε ότι…

Τα κάστανα είναι ένα υγιεινό και γευστικό σνακ, με πληθώρα βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, αξίζει να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή, ακόμη κι όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Βέβαια πρέπει να τα καταναλώνετε πάντα με μέτρο. Αν κάνετε δίαιτα, προτιμήστε τα βραστά ή ψητά και όχι ως… γαρνιτούρα σε γλυκά.