Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι πλέον αγώνας ενάντια στην εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον αλλά και της υπάρχουσας μετάλλαξης Δέλτα. Ενώ πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να εμβολιάζονται, εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι διστακτικοί, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι πλέον πρόκειται πρωτίστως για μια πανδημία που «χτυπά» τους ανεμβολίαστους.

Τα εμβόλια αν και προστατεύουν από την σοβαρή ή δυνητικά θανατηφόρα νόσηση, δεν προστατεύουν πλήρως, με τα επίπεδα να φτάνουν έως και 96% έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι ανύπαρκτα ή σε σπάνιες περιπτώσεις, πιο σοβαρά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάλογα με το status εμβολιασμού κάποιου, οι ενδείξεις και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν.

Σημάδια λοίμωξης στους εμβολιασμένους

Εάν έχετε διαγνωστεί με κορωνοϊό φέτος, είναι πιθανό να έχετε μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα, την στιγμή που κρούσματα της Όμικρον έχουν εντοπιστεί στην χώρα. Εάν έχετε εκδηλώσει συμπτώματα ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, είναι καλή ιδέα να κάνετε τεστ.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα εμβολιασμένα άτομα είναι γενικά πιο ήπια από αυτά που εμφανίζουν τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Γενικά, τα συμπτώματα είναι σαν ένα ήπιο κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο και απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Αυτά τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα συχνά δεν οδηγούν σε νοσηλεία.

Τι αλλάζει στους ανεμβολίαστους

Τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να εμφανίσουν βήχα, πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και πολλά άλλα συμπτώματα. Μπορεί να υπομείνουν αυτά τα συμπτώματα για πολύ περισσότερο από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοσηλεία.

Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων υποδηλώνει ότι μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα από την αρχική παραλλαγή Άλφα.