Δύο εγκεκριμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα έναντι της της Όμικρον σε γερμανική εργαστηριακή μελέτη, ενώ ένα άλλο κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της Covid-19 δείχνει να προστατεύει από τη νέα παραλλαγή.

«Η εξουδετερωτική ικανότητα αρκετών μονοκλωνικών αντισωμάτων επηρεάζεται έντονα από την παραλλαγή Όμικρον και αυτό θα περιορίσει τις θεραπευτικές επιλογές» γράφουν οι ερευνητές σε μελέτη που δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Οι θεραπείες αντισωμάτων των αμερικανικών εταιρειών Eli Lilly και Regeneron χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους έναντι της Όμικρον, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη ανάμεσα στο Βερολίνο και την Κολωνία.

Αντίθετα, το εγκεκριμένο κοκτέιλ αντισωμάτων Xevudy, το οποίο ανέπτυξε η GlaxoSmithKline σε συνεργασία με την Vir, διατήρησε την αποτελεσματικότητά του όταν εκτέθηκε στην Όμικρον σε εργαστηριακές συνθήκες.

Εκπρόσωπος της Eli Lilly δήλωσε πως τα αποτελέσματα για το κοκτέιλ αντισωμάτων  bamlanivimab και etesevimab ήταν αναμενόμενα.

Το ίδιο είχε δηλώσει στις 30 Νοεμβρίου η Regeneron, επικαλούμενη εργαστηριακές δοκιμές και μαθηματικά μοντέλα.

Όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων βάζουν στο στόχαστρο την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η παραλλαγή Όμικρον φέρει πολλές μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας, οι οποίες δυνητικά εμποδίζουν την αναγνώρισή της από τα αντισώματα.

Ένα άλλο προϊόν μονοκλωνικών αντισωμάτων, το Evusheld της AstraZeneca, εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.