Βρισκόμαστε μια «ανάσα» μακριά από τις γιορτές των Χριστουγέννων και η παραλλαγή Όμικρον εξακολουθεί να προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς. Αυτό διότι, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η νέα παραλλαγή έχει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, το τμήμα του ιού που του επιτρέπει να διεισδύσει στα κύτταρά σας και να σας μολύνει, γεγονός που υποδηλώνει την αυξημένη μεταδοτικότητά της.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Όμικρον

Τα συμπτώματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα μοιάζουν έντονα με εκείνα ενός κακού κρυολογήματος. Με βάση την ανάλυση των συμπτωμάτων της covid-19 ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί στο Λονδίνο, τα συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον ενδέχεται να μην διαφέρουν και πολύ από εκείνα της Δέλτα.

Αυτή η μελέτη συνέκρινε τα συμπτώματα που κατέγραψαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τον Οκτώβριο, πριν γίνει γνωστή η μετάλλαξη Όμικρον, και μια εβδομάδα τον Δεκέμβριο, αφού επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της παραλλαγής.

Και τις δύο εβδομάδες, τα πέντε κορυφαία συμπτώματα που ανέφεραν οι άνθρωποι ήταν ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.

Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι;

Δεδομένα από νέα μελέτη από την Νότια Αφρική επισημαίνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσηση συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Οι περισσότερες λοιμώξεις εξαιτίας της Όμικρον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, περιγράφονται ως ήπιες, με το πιο κοινό πρώιμο σύμπτωμα να είναι ο πονόλαιμος.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Ποιοι άνθρωποι έχουν ισχυρότερη ανοσία

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, ξηρό βήχα και πόνους (ιδιαίτερα πόνο στη μέση).

Ενώ τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της παραλλαγής είναι ήπια, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει τα συμπτώματα μπορεί να έχουν διακυμάνσεις, από ήπια έως και δυνητικά επικίνδυνα για την ζωή.