Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επιτρέπουν να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το εάν θα απαιτηθούν νέες βερσιόν των εμβολίων Covid-19 ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση» δήλωσε την Τρίτη η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ.

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη» είπε Κουκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων» εξήγησε.

Η Κουκ υπογράμμισε εντούτοις πως, με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά του κορωνοϊού, «είμαστε σε πολύ πιο σταθερή θέση απ’ ό,τι πέρυσι».

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία», πρόσθεσε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δευτέρα το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax, το πέμπτο που λαμβάνει άδεια στην ΕΕ.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου είναι πλέον η κυρίαρχη, καθώς και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το στο Google News