Ενώ η διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί να είναι μια διασκεδαστική παράδοση, συνοδεύεται επίσης από πολλά πράγματα που για τους μινιμαλιστές μπορεί να είναι συντριπτικά. Αλλωστε, παραδοσιακά τα Χριστούγεννα έχουν ταυτιστεί με έντονα χρώματα, λαμπάκια, χρυσόσκονη και διακοσμητικά που παίζουν με τα όρια του κιτς. Ετσι, οι μινιμαλιστές ανάμεσά μας (ιδιαίτερα εκείνοι με ένα επιμελώς διακοσμημένο σπίτι) μπορεί να αισθάνονται τη γιορτινή διακόσμηση ως μια «εισβολή».
Αν λοιπόν είστε οπαδοί της σκανδιναβικής αισθητικής (ή απλά έχετε βαρεθεί όλα αυτά τα γκλίτερ και την υπερβολική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση), δεν χρειάζεται να μετατραπείτε στον… Γκριντς. Ακολουθήστε τις 8 συμβουλές μας για να εξασφαλίσετε ένα μίνιμαλ αποτέλεσμα στον χώρο σας αυτά τα Χριστούγεννα.

Πριν τον στολισμό…

Κρύψτε τα διακοσμητικά που έχετε τον υπόλοιπο χρόνο, ώστε να τα αντικαταστήσετε με χριστουγεννιάτικα. Ενας χώρος δεν μπορεί να είναι χαλαρωτικός (και σίγουρα ούτε μίνιμαλ) αν είναι φορτωμένος με πράγματα τα οποία αποσπούν το μάτι.

#1 Κρατήστε το δέντρο απλό

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διακρίνονται από μια… πανδαισία χρωμάτων, φαντασμαγορικές μπάλες, μπόλικη χρυσόσκονη και ακόμη περισσότερα φωτάκια που αναβοσβήνουν νευρικά. Οταν στοχεύετε σε ένα μινιμαλιστικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό, εστιάστε μόνο στα βασικά. Κρατήστε το δέντρο σας απλό, κρεμώντας στολίδια σε ασημί και λευκές αποχρώσεις και προτιμήστε λαμπάκια με λευκό ή κίτρινο φως για να δημιουργήσετε μια ουδέτερη χρωματική παλέτα. Επίσης, μπορείτε να παραλείψετε το διακοσμητικό στην κορυφή του δέντρου για να πετύχετε ένα λιγότερο «φορτωμένο» αποτέλεσμα.

Bonus tip: Επιλέξτε ένα δέντρο σε μικρότερο μέγεθος με αραιά κλαδιά, κρεμάστε του μερικές μπάλες και βάλτε το μέσα σε ένα καλάθι από φυσικό υλικό. Ετσι, θα γλιτώσετε χώρο και θα χαρίσετε έξτρα πόντους στυλ στον χώρο σας.

Βασικοί κανόνες ασφαλείας

  • Προσέξτε ώστε το δέντρο να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς, να στηρίζεται γερά, να μην έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα και να μην εμποδίζει εξόδους του σπιτιού.
  • Αγοράστε λαμπάκια μόνο από καταστήματα με είδη σπιτιού και όχι από πλανόδιους πωλητές.
  • Προτού τοποθετήσετε τα λαμπάκια ελέγξτε για τυχόν διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες και σιγουρευτείτε ότι το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα.
  • Αν νομίζετε ότι τα λαμπάκια που αγοράσατε έχουν κάποιο πρόβλημα, μην επιχειρήσετε να τα διορθώσετε, αλλά επιστρέψτε τα στο κατάστημα αγοράς.
  • Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα όταν λείπετε από το σπίτι ή όταν πηγαίνετε για ύπνο.
  • Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, αποφύγετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που μοιάζουν με τρόφιμα, καθώς τα νήπια μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά φαγώσιμα και να τα βάλουν στο στοματάκι τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ή ακόμη και τη ζωή τους.

#2 Στολίστε με φυτά

Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί το έχουν για γούρι και κάθε Χριστούγεννα το κρεμούν έξω από τις πόρτες τους, ενώ οι ερωτευμένοι φιλιούνται κάτω από το γκι για να τους φέρει ευτυχία. Για ένα πρωτότυπο και ταυτόχρονα μίνιμαλ αποτέλεσμα, μπορείτε να κρεμάσετε γκι στο χολ ή στο σαλόνι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στολίσετε μερικά φύλλα ελάτου πάνω σε ένα τραπέζι, να τα βάλετε σε ένα λευκό βάζο ή να τα κρεμάσετε στον τοίχο.

#3 Επιλέξτε «έξυπνα» τα διακοσμητικά σας

Μπορεί οι μίνιμαλ χώροι να δείχνουν ανεπιτήδευτα κομψοί, στην πραγματικότητα όμως ο μινιμαλισμός θέλει προσπάθεια και σωστές επιλογές. Ακόμη και τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά του σπιτιού μπορούν να είναι μινιμαλιστικά. Απλά πρέπει να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν με την υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού σας, αντί να ξεχωρίζουν. Μερικά λευκά κεριά μέσα σε βάζα θα ταιριάξουν απόλυτα με γιρλάντες από κλαριά έλατου και θα συμπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο το χριστουγεννιάτικο σκηνικό του σπιτιού σας. Προσθέστε μερικά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από φυσικά υλικά σε ουδέτερες αποχρώσεις και το αρμονικό αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

#4 Μην περιορίζεστε στο σαλόνι

Ακόμη κι αν δίνετε την πρέπουσα σημασία στη διακόσμηση του σαλονιού σας, ίσως ξεχνάτε τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Φυσικά, ούτε εδώ χρειάζονται υπερβολές. Μερικά φωτάκια και διακοσμητικά στο υπνοδωμάτιο, ένα χριστουγεννιάτικο κερί στο μπάνιο και χαρτοπετσέτες και κούπες με μίνιμαλ εορταστικά σχέδια στην κουζίνα είναι αρκετά για να αναβαθμίσουν τη διακόσμηση του σπιτιού σας.

#5 Εκμεταλλευτείτε το τζάκι

Αν ανήκετε στους τυχερούς που έχουν τζάκι, τότε μην αμελήσετε τη διακόσμησή του. Μια πλούσια πράσινη γιρλάντα και μερικά λευκά κεριά πάνω στο τζάκι θα χαρίσουν μια απέριττη και ταυτόχρονα εορταστική πινελιά στον χώρο σας.

#6 Αξιοποιήστε τις μικρές γωνιές

Αν δεν έχετε μεγάλη ελευθερία χώρου για να ξεδιπλώσετε το διακοσμητικό σας ταλέντο, αξιοποιήστε τις διαθέσιμες επιφάνειες – τα ράφια της βιβλιοθήκης, ένα περβάζι παραθύρου ή το τραπέζι στο καθιστικό. Μερικά λευκά φωτάκια και κουκουνάρια αρκούν για να πετύχετε ένα festive αποτέλεσμα.

#7 Φέρτε το χριστουγεννιάτικο στεφάνι μέσα

Μια προφανής αλλά πρακτική ιδέα για τη διακόσμηση των Χριστουγέννων είναι να κρεμάσετε ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι στην εξώπορτα. Μια λιγότερο συνηθισμένη ιδέα είναι να κρεμάσετε ένα στεφάνι που δείχνει (ή είναι φυσικό) σε έναν τοίχο στο εσωτερικό του σπιτιού σας ή να το τοποθετήσετε στο τραπέζι και στο κέντρο του να βάλετε ένα κερί. Ο πιο εύκολος τρόπος να πείτε «Jingle bells».

#8 Ντύστε τα μαξιλάρια

Δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από δύο λεπτά για να βάλετε μίνιμαλ χριστουγεννιάτικες θήκες στα μαξιλάρια του καναπέ σας και να κάνετε αυτόματα το σαλόνι σας να φαίνεται πιο εορταστικό.