Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους, με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες να ξεχωρίζουν. Κάποιοι προτιμούν τα μελομακάρονα με διαφορά, κάποιοι δεν μπορούν να αντισταθούν στους κουραμπιέδες και κάποιοι… απλά δεν κάνουν διακρίσεις  στα εοραστικά γλυκίσματα. Όποια κι αν είναι η δική σας προτίμηση, δεν πρόκειται να σας πούμε να απαρνηθείτε το αγαπημένο σας γλύκισμα. Απλά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό «crash test» μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

*Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή από τους κουραμπιέδες, καθώς περιέχουν λιγότερο βούτυρο και άρα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Ειδικά αν είναι σπιτικά, δηλαδή έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο (και όχι με σπορέλαιο και βούτυρο, όπως αυτά του εμπορίου), τα λιπαρά τους είναι μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, το μέλι και τα καρύδια είναι ωφέλιμες τροφές για την υγεία σας.

Όσον αφορά τις θερμίδες…

Ένα μεσαίο μελομακάρονο περιέχει περίπου 8 γραμμάρια λιπαρά και 190 θερμίδες. Όπως καταλαβαίνετε βέβαια, η επικάλυψη σοκολάτας «ανεβάζει» τις θερμίδες, γι’ αυτό καλό θα είναι να προτιμήσετε τα κλασικά μελομακάρονα.

*Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές, περιέχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το αρνητικό του κουραμπιέ είναι η αφθονία του σε βούτυρο και κατ’ επέκταση η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα («κακά») λιπαρά. Όσον αφορά στη ζάχαρη άχνη, μπορείτε να τινάξετε τον κουραμπιέ, έτσι ώστε να αποφύγετε την υπερβολική γλύκα και τις επιπλέον θερμίδες.

Όσον αφορά τις θερμίδες…

Ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 9.2 γραμμάρια λίπους και 240 θερμίδες, ενώ αν περιέχει και μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου, ανεβαίνουν οι θερμίδες. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική ωφέλιμη τροφή και σίγουρα δεν θα κάνουν κακό στη διατροφή σας.

Να θυμάστε ότι…

Η κατανάλωση γλυκών στις γιορτές δεν οδηγεί απαραίτητα σε αύξηση του βάρους σας. Μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας εορταστικά γλυκίσματα χωρίς να ανησυχείτε για τα κιλά σας, αρκεί να έχετε μέτρο στην κατανάλωσή τους και να περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων από τις υπόλοιπες τροφές.