Με την νέα παραλλαγή Όμικρον να «απειλεί» τις φετινές γιορτές και να έχουν ανακοινωθεί ήδη νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα της λήψης της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου κατά της covid-19.

Πότε ξεκινά να μας προστατεύει η τρίτη δόση;

Όπως δηλώνουν ερευνητές, δυστυχώς δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν την δεδομένη στιγμή πότε η τρίτη «αναμνηστική» δόση ξεκινά να μας προστατεύει. Είναι απίθανο, υπογραμμίζουν, να έχετε επιπλέον προστασία την ημέρα μετά τη λήψη της επειδή συνήθως χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να παραχθούν περισσότερα αντισώματα και πολύτιμα κύτταρα μνήμης.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε μια εκτίμηση είναι με το να δούμε πώς είναι η ανοσολογική απόκριση με άλλους ιούς.

«Γνωρίζουμε ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας υπάρχει μια σημαντική αύξηση στο επίπεδο προστασίας από τον ιό, αλλά δεν έχουν ακόμα γίνει πειράματα που να εξετάζουν τις ημέρες ή και τι ώρες» αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες δρ Amesh A. Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security, συμφωνεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κάποιες θετικές επιδράσεις μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά το πλήρες αποτέλεσμα πιστεύεται ότι θα αρχίσει σε δύο εβδομάδες μετά την ενισχυτική δόση.

Από τι επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά της;

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μερικά πράγματα μπορεί να επηρεάσουν το πόσο αποτελεσματικό είναι η αναμνηστική δόση και πόση προστασία προσφέρει ένα εμβόλιο.

Για παράδειγμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ι οι ηλικιωμένοι συνήθως ανταποκρίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στα εμβόλια και τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να μην έχουν το πλήρες όφελος.