Εκτός από τα γονίδια μας, ενδέχεται να έχουμε αποκτήσει κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά μας οι οποίες σαμποτάρουν την υγεία της επιδερμίδας μας και δημιουργούν φλεγμονές που επιταχύνουν την πρόωρη γήρανση. Τι πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας για να την αποφύγουμε; Οι τροφές που καταναλώνουμε, η λανθασμένη περιποίηση της επιδερμίδας μας, ο ύπνος αλλά και μια σειρά από άλλους παράγοντες προκαλούν περισσότερη φθορά από όσο νομίζουμε. Ας δούμε αναλυτικά ποιους κανόνες φροντίδας πρέπει να υιοθετήσουμε ως new year’s resolution:

Φρένο στο στρες

Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αποβάλλουμε το άγχος από τη ζωή μας, ιδιαίτερα αν ζούμε στην πόλη. Η πολύπλοκη καθημερινότητά μας προκαλεί στρες και το στρες ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας τοξικής ορμόνης που αυξάνει τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών και δυσχεραίνει την κυτταρική ανανέωση. Ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι όποτε αισθανόμαστε το στρες να μας ξεπερνάει, να κάνουμε ένα 5λεπτο διάλειμμα παίρνοντας βαθιές ανάσες και εκπνοές. Είναι τόσο απλό και παράλληλα ευεργετικό για την ψυχολογία αλλά και το δέρμα μας.

Ζάχαρη ναι, αλλά με μέτρο

Η ζάχαρη προκαλεί γλυκοζυλίωση, μια χημική διαδικασία η οποία γερνάει τους ιστούς και φθείρει τα κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι η θαμπή επιδερμίδα, οι μαύροι κύκλοι, η απώλεια τόνου, το πρήξιμο και η διαστολή των πόρων. Ας περιορίσουμε λοιπόν την ποσότητα των γλυκών, που εκτός από το δέρμα θα κάνει καλό και στη φόρμα μας.

Δίνουμε έμφαση στον ύπνο

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση ενός νεανικού δέρματος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον κιρκαδικό ρυθμό, τις βραδινές ώρες συμβαίνουν μια σειρά από ορμονικές και μεταβολικές διεργασίες στο δέρμα, οι οποίες επιταχύνονται σημαντικά όταν κοιμόμαστε. Επιπλέον αν κοιμόμαστε λιγότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας, τότε εμφανίζονται οι σακούλες, οι μαύροι κύκλοι που κάνουν το βλέμμα να φαίνεται κουρασμένο και γερασμένο.

Δεν αμελούμε τη στοιχειώδη έστω περιποίηση

Ο επαρκής ύπνος δεν αντικαθιστά την εξωτερική φροντίδα του δέρματος και τανάπαλιν. Ετσι καθημερινά, κάθε βράδυ καθαρίζουμε και ενυδατώνουμε την επιδερμίδα. Οι πιο αποτελεσματικές αντιγηραντικές συνθέσεις είναι εκείνες που περιέχουν ρετινόλη που αυξάνει την πυκνότητα της επιδερμίδας και λειαίνει τις ρυτίδες. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι το υαλουρονικό οξύ και η βιταμίνη C. Όλα τα παραπάνω διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που διατηρούν το δέρμα μας νεανικό.

Αντηλιακό, το απαραίτητο

Η Νο1 αιτία της πρόωρης γήρανσης είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία είναι βλαβερή ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Προστατεύουμε λοιπόν το πρόσωπό μας με μια αντηλιακή κρέμα ή με μια σύνθεση που περιέχει SPF.