Εάν έχετε συνηθίσει το απόγευμά σας να ξεκινά με μια κούπα τσάι ή να ανοίγετε στα δύο ένα γεμιστό μπισκότο με κρέμα για να το φάτε, ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε καλύτερα την απομόνωση και την μοναξιά, που συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους πιο έντονα την περίοδο των γιορτών.

Καθημερινές συνήθειες και μοναξιά

Αυτό διότι, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από το University of California, Riverside, τα άτομα που υιοθετούν μοναδικές «τελετουργίες» για να κάνουν τις καθημερινές εργασίες πιο σημαντικές μπορεί να αισθάνονται λιγότερο μοναχικά.

«Βρήκαμε ότι κάτι τόσο απλό όσο η προετοιμασία μιας κούπας τσάι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αρκεί να ερμηνευτεί ως τελετουργικό, κάνοντας την εμπειρία πιο σημαντική για το άτομο» εξηγεί ο Thomas Kramer, καθηγητής μάρκετινγκ στο School of Business του University of California.

«Αυτό μειώνει σημαντικά το αίσθημα της μοναξιάς και φαίνεται να βοηθά πραγματικά τους ανθρώπους» επισημαίνει.

Τα τελετουργικά προσδίδουν νόημα

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Marketing Research, εστίασε περισσότερο στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνια μοναξιά συχνά αισθάνονται ότι η ζωή τους στερείται σημασίας.

Τα τελετουργικά δημιουργούν νόημα. Οι περισσότερες τελετές γίνονται σε εορταστικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές ομάδες και αντλούν και ενισχύουν κοινές πολιτιστικές αξίες. Αλλά τα τελετουργικά είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων.

Αυτά τα τελετουργικά δεν αντλούνται από κοινές πολιτιστικές αξίες και μπορεί να δημιουργηθούν μεμονωμένα για τα άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που βίωναν την μοναξιά το μεγαλύτερο διάστημα συνήθιζαν επίσης να απασχολούνται με μικρά καθημερινά τελετουργικά, που τους βοηθούσαν να διαχειριστούν καλύτερα το άβολο συναίσθημα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν δραστηριότητες που οι ερευνητές σχεδίασαν για να προκαλέσουν τη μοναξιά ένιωθαν λιγότερο μοναχικοί μετά την ολοκλήρωση μιας πραγματικής ή φανταστικής πράξης τελετουργίας.