Ενώ ορισμένοι παράγοντες όπως η γενετική μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις, ο καλύτερος τρόπος για να μην.. ραγίσει η καρδιά σας είναι να την φροντίζετε μέσα από καθημερινές δραστηριότητες, που διαμορφώνουν και τον τρόπο ζωής σας.

Η καρδιά «θέλει» πρόληψη

«Ο τρόπος ζωής είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς» επισημαίνει η δρ. Holly S. Andersen, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Νοσοκομείο New York-Presbyterian, Weill Cornell Medical Center.

«Είναι πιο σημαντικός ακόμα και από την γενετική, καθώς περίπου το 80% των καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί» επισημαίνει.

Η Jennifer Haythe, συν-διευθύντρια του Γυναικείου Κέντρου Καρδιαγγειακής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Irving Columbia University και καρδιολόγος συμφωνεί. «Πολλές καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αν οι άνθρωποι φροντίζουν την καρδιά τους στα 20, 30 και 40 έτη, δεν θα αντιμετωπίσουν κατά πάσα πιθανότητα προβλήματα μεγαλώνοντας» επισημαίνει.

Αποτελεσματικές κινήσεις προστασίας

Τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς; Οι συνήθειες που προτείνουν οι ειδικοί αλλά και τρόποι για να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα:

Γυμναστείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

Η American Heart Association (AHA) συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης της εβδομάδα. Αν σας φαίνονται πολλά, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα 75 λεπτά, έντονης όμως αερόβιας δραστηριότητας ή έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης έντασης.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι η πηγή της νεότητας» επισημαίνουν οι ειδικοί. «Κάνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα πιο αποτελεσματικό. Εάν δεν έχετε χρόνο για καθημερινές προπονήσεις, τότε φροντίστε ώστε να κάνετε κάτι που θα ανεβάζει τους παλμούς σας, όπως το περπάτημα».

Διαχειριστείτε το άγχος

Πράγματι, πληθώρα ερευνητικών δεδομένων επισημαίνουν ότι το στρες μπορεί να βλάψει την καρδιά μας άμεσα ή να οδηγήσει σε βλαβερές συμπεριφορές, όπως η αδράνεια και η υπερκατανάλωση τροφής, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφύγετε το άγχος για αυτό είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτό. Όταν νιώθετε τα επίπεδα να ανεβαίνουν επικίνδυνα, δοκιμάστε μερικές βαθιές ανάσες και μην ξεχνάτε το προσωπικό σας self – care.

Περιορίζουμε το αλκοόλ ακόμα και στις γιορτές

Αμφιλεγόμενα είναι τα δεδομένα αναφορικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει βρεθεί ότι έχει δυσμενείς περιπτώσεις για την υγεία.

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν να αφήνουμε το αλκοόλ για τις πιο ξεχωριστές περιστάσεις, όπως είναι μια προαγωγή, τα γενέθλια ενός αγαπημένου μας προσώπου ή και μια επετειακή ημερομηνία.

Δοκιμάστε την.. διατροφή DASH

Ενώ η μεσογειακή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η American Heart Association ορίζει την διατροφή DASH ως ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς, καθώς φαίνεται να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής αυτής, περιλαμβάνουν:

  • Φάτε πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Καταναλώστε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα ή με χαμηλά λιπαρά αλλά και ψάρια, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
  • Περιορίστε τα ροφήματα με ζάχαρη.

Μην αποφεύγετε τον γιατρό

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ελέγξει για συμπτώματα καρδιακών παθήσεων και επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να διατηρήσετε στο φυσιολογικό τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά η ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).