Αν και αποτελεί τον αφανή ήρωα της υγείας, το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο. Το 50% περίπου του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά, το υπόλοιπο 50% στα όργανα και στους ιστούς και μόλις 1% στην κυκλοφορία του αίματος. Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που συνήθως δεν τοποθετείται στην «πρώτη γραμμή» των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, ο σίδηρος ή η βιταμίνη C. Ωστόσο, ο βιολογικός του ρόλος το καθιστά πολύτιμο για την υγεία, και ένα συστατικό για το οποίο είναι σίγουρα σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπει μαγνήσιο

Μερικά από τα συμπτώματα που θα σας προειδοποιήσουν, περιλαμβάνουν:

Μυϊκές κράμπες

Μεταξύ των συμπτωμάτων που μπορεί να σηματοδοτούν ανεπάρκεια μαγνησίου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να είναι οι μυϊκές κράμπες. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι το μαγνήσιο εμπλέκεται στις μυϊκές συσπάσεις.

Κόπωση και αδυναμία

Επειδή το χαμηλό μαγνήσιο συνδέεται συχνά με χαμηλά επίπεδα καλίου, η κόπωση και η αδυναμία μπορεί να είναι από τα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλλοιωμένος καρδιακός ρυθμός

Το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο είναι ηλεκτρολύτες που βοηθούν στη ρύθμιση των μυών και πολλών άλλων λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Με ακραία ανεπάρκεια μαγνησίου, μερικοί άνθρωποι έχουν ταχύτερο καρδιακό ρυθμό από τον κανονικό.

Υπέρταση

Τρέχουσες μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ασβεστίου που είναι διαθέσιμο για την οικοδόμηση και διατήρηση γερών οστών.

Η ανεπάρκεια μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε πιο αδύναμα οστά και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης.