Για δεκαετίες, οι άνθρωποι στηρίζονταν στο ξυπνητήρι τους για να ξεκινήσουν τη μέρα. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι αυτοί οι δυνατοί, ακόμη και τρανταχτοί ήχοι αφύπνισης μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε λιγότερο ξεκούραστοι. Αυτό, όπως έδειξε μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Βιομηχανικής Υγείας στην Ιαπωνία, οφείλεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και στην απότομη επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού που προκαλείται από την αιφνίδια διακοπή του κύκλου REM.

Αναγκάζοντας το σώμα να ξυπνήσει από έναν βαθύ ύπνο μπορεί να πυροδοτηθεί μία κατάσταση που ονομάζεται «αδράνεια ύπνου». Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση, όπως ατονία, μυϊκή αδυναμία ή έντονη επιθυμία να ξανακοιμηθείτε παρά την καλή ξεκούραση. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο για άτομα που έχουν ποικίλες ώρες αφύπνισης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είτε από ένα σποραδικό πρόγραμμα που βασίζεται σε βάρδιες είτε από διαφορετικές ρουτίνες αφύπνισης από τη μια εβδομάδα στην άλλη.

Τι λέτε; Μήπως ήρθε πια η ώρα να καταργήσετε το ξυπνητήρι, επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους αφύπνισης;

Δόνηση

Ορισμένα έξυπνα ρολόγια διαθέτουν ήδη μερικές εντυπωσιακές λειτουργίες για την παρακολούθηση του ύπνου, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές απτικής ανάδρασης για ένα διακριτικό, καταπραϋντικό εργαλείο αφύπνισης. Σκεφτείτε μια διακριτική δόνηση που μιμείται ένα απαλό χτύπημα.

Φως

Μελέτες δείχνουν ότι η ευθυγράμμιση του ύπνου σας με την ανατολή και τη δύση του ηλίου ήλιου είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία. Αλλά η αφύπνιση τα χαράματα δεν είναι απαραίτητα ρεαλιστική. Επομένως, επιλέγουμε συσκευές ύπνου με βάση το φως ως τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε ήρεμα τη μέρα.

Μελωδικοί ήχοι

Οι μελωδικοί τόνοι είναι μια άλλη πολύ καλή λύση για να ξυπνάτε ήρεμα και φυσικά. Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η παρουσία ηχητικών μεταπτώσεων αυξάνει τη διέγερση, τη γνωστική ικανότητα και την προσοχή – κάτι που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μείωση των επιπτώσεων της αδράνειας του ύπνου. Αναζητήστε λοιπόν ξυπνητήρια με επιλογές για μελωδίες που δυναμώνουν και χαμηλώνουν.

Λειτουργίες θέρμανσης

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό, μετά από μια απαιτητική μέρα, από ένα ζεστό κρεβάτι. Τώρα, μπορείτε να διοχετεύσετε το ίδιο συναίσθημα για την αφύπνιση. Τα έξυπνα στρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν σύστημα θερμικού συναγερμού που «επικοινωνεί» με το smartphone σας. Ρυθμίστε την ιδανική θερμοκρασία ύπνου για ξεκούραση το βράδυ και μια προτιμώμενη σταδιακή αλλαγή θερμοκρασίας που θα σας ξυπνήσει αργά και άνετα το πρωί.