Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και να προκαλεί βλάβες που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη νεφρική λειτουργία, δείχνει νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Η προσβολή των νεφρών πυροδοτεί βιοχημικές αλλαγές που οδηγούν τελικά στο σχηματισμό μόνιμων ουλών, αναφέρουν οι συντάκτες της δημοσίευσης στην έγκριτη επιθεώρηση Cell Stem Cell.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι η νεφρική ανεπάρκεια που παρατηρείται σχετικά συχνά σε ασθενείς με Covid-19 είναι άμεσο αποτέλεσμα του SARS-CoV-2 και δεν εμφανίζεται ως δευτερογενής επιπλοκή λόγω της συστημικής φλεγμονής.

Η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη σε Ολλανδία και Γερμανία, αρχικά διαπίστωσε ότι οι βιοψίες νεφρού από ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω Covid-19 εμφανίζουν ίνωση, μια διαταραχή στην οποία τα κύτταρα των νεφρών αντικαθίστανται από συνδετικό, ουλώδη ιστό.

Προκειμένου να εξετάσουν αν οι βλάβες αυτές οφείλονται στον ίδιο τον κορωνοϊό και όχι στις συστημικές αντιδράσεις που προκαλεί η Covid-19, οι ερευνητές δημιούργησαν «οργανοειδή νεφρού», μικρά αντίγραφα νεκρών που σχηματίζονται από βλαστικά κύτταρα. Ο SARS-CoV-2 διαπιστώθηκε ότι μολύνει αρκετούς τύπους κυττάρων των νεφρών και ενεργοποιεί έναν «μοριακό διακόπτη» που οδηγεί σε ίνωση.

Τα ευρήματα, λένε οι συντάκτες της μελέτης, δείχνουν ότι η νεφρική ανεπάρκεια που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενη μελέτη μεταξύ 90.000 ασθενών με μακρά Covid-19 είναι πιθανό να οφείλονται σε ίνωση λόγω του κορωνοϊού.

Η δρ Γίτσκε Γιάνσεν του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ της Ολλανδίας, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε σε ανακοίνωση της ομάδας της ότι «τα μολυσμένα οργανοειδή δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί άμεσα κυτταρικές βλάβες ανεξάρτητα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Με την εργασία αυτή βρήκαμε ένα κομμάτι του παζλ που δείχνει τις βλαβερές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο ιός στον οργανισμό».