Οταν σκέφτεστε ένα σπίτι στην εξοχή ή μια αγροικία, το μυαλό σας μπορεί να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, τότε που περνούσατε τις διακοπές σας στο σπίτι της γιαγιάς σας στην επαρχία. Ισως πάλι να σας έρχονται στον νου εικόνες από παραμύθια και γραφικά σπιτάκια φορτωμένα με φλοράλ λεπτομέρειες. Στην πραγματικότητα όμως, το cottage style αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη διακοσμητική τάση που έχει ως σκοπό να μετατρέψει τα σπίτια μας σε «χουχουλιάρικα» καταφύγια, χαρίζοντάς τους μια αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι το cottage στυλ κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος· τα παλιά έπιπλα έχουν εδώ την τιμητική τους και οι χώροι διαμορφώνονται έτσι ώστε να αποπνέουν έναν ρουστίκ αέρα, πετυχαίνοντας ένα affordable και συνάμα cozy αποτέλεσμα.

Στο cottage στυλ όλα ταιριάζουν και τίποτα δεν περισσεύει: Τα έπιπλα που κληρονομήσατε από το σπίτι των παππούδων σας μπορούν να γίνουν το νέο σας αγαπημένο κομμάτι, ενώ ακόμη και τα items που δείχνουν παράταιρα, μπορούν να βαφτούν ώστε να δένουν με τη συνολική αισθητική του χώρου.

Και cottage και σύγχρονο

Το μοντέρνο cottage στυλ βασίζεται σε στοιχεία διακόσμησης παραδοσιακών αγροτικών σπιτιών, που χρονολογούνται από την Αγγλία του 19ου αιώνα. Αν και η λέξη «cottage» μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στον Μεσαίωνα για να περιγράψει μικρές κατοικίες, χρησιμοποιείται συχνότερα για να περιγράψει ένα γραφικό, διώροφο σπίτι στην εξοχή, συχνά με μόλις τέσσερα δωμάτια.

Το σύγχρονο cottage στυλ διακόσμησης «αγκαλιάζει» τη vintage αισθητική, αλλά ενσωματώνει παράλληλα μοντέρνα στοιχεία, όπως έντονα χρώματα, ανακυκλωμένα ξύλινα κομμάτια και χοντρά υφάσματα. Ο στόχος είναι πάντα η άνεση και κάθε δωμάτιο θα πρέπει να είναι διακοσμημένο με τέτοιον τρόπο που να φαίνεται οικείο και φιλόξενο.

Πώς θα ενσωματώσετε το cottage στυλ στον χώρο σας

Ισως το καλύτερο πράγμα με το μοντέρνο cottage στυλ διακόσμησης είναι ότι έχετε το ελεύθερο να διαμορφώσετε τη δική σας προσωπική αισθητική. Δεδομένου ότι αφορά περισσότερο μια νοσταλγική αίσθηση ζεστασιάς παρά μια συγκεκριμένη και στεγνή λίστα interior χαρακτηριστικών, μπορείτε να ενσωματώσετε πολλά από τα κλασικά χαρακτηριστικά στο σπίτι σας, όπως εσείς κρίνετε, ακόμη κι αν μένετε σε ένα γκρίζο αστικό κέντρο.

Επιλέξτε φυσικούς, γήινους τόνους

Οι εξοχικές κατοικίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το αγροτικό τους περιβάλλον και γεμάτες με φυσικά υλικά, οπότε η καλύτερη παλέτα για να αντλήσετε έμπνευση είναι αυτή των χρωμάτων της υπαίθρου. Χρησιμοποιήστε τόσο στους τοίχους όσο και στη διακόσμηση του χώρου σας μπεζ και καφετί γήινες αποχρώσεις, οι οποίες θα κάνουν τον χώρο σας πιο φωτεινό και ανάλαφρο και θα δέσουν αρμονικά με διακοσμητικά στο χρώμα της μέντας ή με ροδακινί αποχρώσεις.

Εστιάστε στα ξύλινα έπιπλα

Τα έπιπλα από φυσικά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για να χαρίσετε μια ρουστίκ αισθητική στον χώρο σας. Μάλιστα, τα έπιπλα-αντίκες μπορούν να συνδυαστούν άψογα με έπιπλα που αγοράσατε πρόσφατα. Και μην ανησυχείτε αν ταιριάζουν μεταξύ τους τα χρώματα των ξύλων· βεβαιωθείτε απλώς ότι το συνολικό αποτέλεσμα είναι συνεκτικό.

Προτιμήστε διακοσμητικά από φυσικά υλικά

Αποφύγετε υλικά όπως το μέταλλο και το πλαστικό και προτιμήστε διακοσμητικά από φυσικά υλικά στους χώρους σας. Για παράδειγμα, αντί για πλαστικά σουπλά χρησιμοποιήστε ψάθινα και αντί για μεταλλικό καλάθι για τα άπλυτα ρούχα προτιμήστε ένα ξύλινο.

Υιοθετήστε το απόλυτο trend των ανοιχτών ντουλαπιών στην κουζίνα σας

Αφού ξεφορτωθείτε τα ραγισμένα πιάτα και τα άχρηστα σκεύη, τακτοποιήστε ομοιόμορφα τα ντουλάπια σας και αφαιρέστε τις πόρτες τους. Επίσης, μπορείτε να κρεμάσετε ράφια και να τα διακοσμήσετε με τα ομορφότερα αντικείμενα που βρίσκονται στην κουζίνα σας. Για ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, αφαιρέστε ορισμένα τρόφιμα από τις συσκευασίες τους και φυλάξτε τα σε αεροστεγή βαζάκια.

Δημιουργήστε ένα φιλόξενο σημείο συνάντησης

Οι εξοχικές κατοικίες ξεχωρίζουν για τη ζεστή και φιλόξενη αίσθησή τους και το κλειδί για να το πετύχετε αυτό είναι να συμπεριλάβετε στο σπίτι σας ένα ρουστίκ τραπέζι αγροικίας και καρέκλες.

Η γοητεία της εξοχικής κουζίνας είναι συχνά το ιδιόμορφο και εκλεκτικό μείγμα παλιού και νέου που δίνει την αίσθηση ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου. Ενα vintage τραπέζι και καρέκλες κουζίνας είναι απαραίτητα, καθώς όλα τα εξοχικά σπίτια χρειάζονται ένα μέρος για… τσάι και συμπάθεια, με πανταχού παρούσα μια κανάτα με αγριολούλουδα.

Γεμίστε το σπίτι σας με λουλούδια κήπου

Τα φρέσκα λουλούδια του κήπου μπορούν να σηματοδοτήσουν τη διαφορά μεταξύ αστικής και cottage αισθητικής.

Για μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών που θα αναδείξει το τραπέζι της κουζίνας σας, μαζέψτε σκεύη σε διαφορετικά υλικά και μεγέθη, όπως κανάτες και βάζα, και γεμίστε τα με φρέσκα άνθη. Μην ανησυχείτε για τα διαφορετικά μήκη ή για τα χρώματα που έρχονται σε σύγκρουση, καθώς αυτή η ποικιλία ανθών είναι το κλειδί για τη γραφική εμφάνιση του χώρου σας.

Προβάλλετε την ομορφιά της υπαίθρου

Στο εμπόριο θα βρείτε διαθέσιμες αμέτρητες εκτυπώσεις και διακοσμητικά που αποτυπώνουν στοιχεία της φύσης. Για παράδειγμα, μια ξύλινη κορνίζα που πλαισιώνει ζωγραφισμένα λουλούδια είναι ιδανική επιλογή για να φέρετε την ομορφιά της φύσης στο υπνοδωμάτιό σας.

Αξιοποιήστε vintage έπιπλα

Το υπέροχο με το cottage στυλ είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί πανεύκολα συνδυάζοντας μερικά vintage κομμάτια με λίγη φαντασία. Αξιοποιήστε παλιά έπιπλα της οικογένειάς σας ή επισκεφθείτε υπαίθριες αγορές προς αναζήτησή τους. Ακόμη κι αν με την πρώτη ματιά δεν σας «γεμίσουν το μάτι», μόλις βαφτούν θα δείξουν τελείως διαφορετικά.

Δώστε προσοχή στις κουρτίνες

Δεδομένου ότι τα εξοχικά σπίτια αποπνέουν χαλαρή διάθεση, τα παράθυρα πρέπει να είναι ευάερα και ευήλια. Αντί για βαριές κουρτίνες, προτιμήστε τη δαντέλα και για έξτρα ιδιωτικότητα συνδυάστε την με ειδική μπεζ κουρτίνα συσκότισης.

Κάντε τον καναπέ σας πιο άνετο

Ενα εντυπωσιακό, πλεκτό ριχτάρι θα κάνει στη στιγμή τον καναπέ σας σαν καινούργιο και θα του χαρίσει μια «χουχουλιάρικη» αίσθηση. Συνδυάστε το με μερικά μαξιλάρια σε φλοράλ θήκες και ο χώρος σας αμέσως θα δείχνει πιο cozy και ρουστίκ.

Βρείτε τον σωστό φωτισμό

Οταν νυχτώνει από τις 6 το απόγευμα, καταλήγετε να περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας στο σπίτι με τεχνητό φωτισμό. Και ενώ το ψυχρό φως είναι ιδανικό για τους χώρους εργασίας, δεν έχει καμία θέση στο καθιστικό ή στην κρεβατοκάμαρά σας. Προτιμήστε λάμπες με θερμό φωτισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα στον χώρο.