Μαζί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τα δυνητικά πιο ήπια συμπτώματα, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί επίσης να έχει μικρότερη περίοδο επώασης από την Δέλτα και άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

Η Όμικρον «εμφανίζεται» μετά από τρεις μέρες

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μπορεί να χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να εμφανιστούν συμπτώματα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Στα πλαίσια της μελέτης διερευνήθηκαν έξι περιπτώσεις λοιμώξεων από την Όμικρον όλες στην ίδια οικογένεια. Σύμφωνα με το CDC, οι ειδικοί υποψιάστηκαν ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο στέλεχος, καθώς ο πρώτος που νόσησε (άνδρας 48 ετών) είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Νιγηρία.

Τα δεδομένα του CDC δεν είναι οι μόνες πληροφορίες που υποδηλώνουν μικρότερη περίοδο επώασης για την Όμικρον.

Σύμφωνα με μελέτη από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIPH), οι παρευρισκόμενοι σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο εμφάνισαν επίσης συμπτώματα της covid-19 εντός τριών ημερών από την έκθεσή τους στην παραλλαγή Όμικρον.

Από τους 111 παρευρισκόμενους στο χριστουγεννιάτικο πάρτι —οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πλήρως εμβολιασμένοι— το 73% διαγνώστηκε στη συνέχεια με COVID-19, με την υπόθεση ότι «ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν, είχαν μολυνθεί από την Όμικρον.

«Αν και τα περισσότερα από τα κρούσματα δεν είχαν σοβαρή νόσηση, σχεδόν όλοι εμφάνισαν συμπτώματα σχετικά γρήγορα μετά το χριστουγεννιάτικο πάρτι» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πόσο μεταδοτικοί είμαστε στην περίοδο επώασης;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σίγουρα μπορεί να είστε μεταδοτικοί, μιας και γνωρίζουμε ότι τα ασυμπτωματικά ή τα προσυμπτωματικά άτομα μπορεί να είναι μεταδοτικά απουσία συμπτωμάτων.

Μάλιστα, μπορεί να μεταδίδετε τον ιό πριν ακόμα εκδηλώσετε συμπτώματα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2021, που δημοσιεύθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στο JAMA Internal Medicine, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με covid-19 ήταν πιο μεταδοτικά δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες μεταδόσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, πριν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μολυνθεί.

Στη συνέχεια, καθώς το ιικό φορτίο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η εξάπλωση του ιού σε άλλους γίνεται λιγότερο πιθανή.