Σύμφωνα με έρευνες γάλλων επιστημόνων, η απώλεια λάμψης παρατηρείται στο 72% των γυναικών ηλικίας 40-49 ετών. Μάλιστα όπως αποκάλυψαν οι ίδιες το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί έναν από τους κυριότερους προβληματισμούς όσον αφορά στο πρόσωπό τους, μαζί με τις ρυτίδες και τη χαλάρωση. Ωστόσο η άτονη, θαμπή όψη, η γκρίζα χροιά του δέρματος και η κουρασμένη όψη, είναι σημάδια πρόωρης γήρανσης και μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες και όχι μόνο στην πάροδο του χρόνου.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Οσον αφορά στην περιποίηση, οι δυο πολύ βασικοί παράγοντες της πρόωρης γήρανσης είναι έλλειψη συστηματικού καθαρισμού.

-Οταν οι ρύποι και το σμήγμα μπλοκάρουν τους πόρους δεν αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει» με αποτέλεσμα να ασφυκτιά.

-Ο επαρκής ύπνος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι βασικός παράγοντας για την ανανέωση του δέρματος. Κι αυτό γιατί τότε κορυφώνεται η αναπλαστική δύναμη του και επιδιορθώνει τις βλάβες του.

-Άλλος ένας ύπουλος ένοχος σύμφωνα με έρευνες είναι η ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, προσκολλάται στις πρωτεΐνες και διαβρώνει τους ιστούς του δέρματος. Για την ακρίβεια καταστρέφει τις δυο πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος: το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

-Αλλοι παράγοντες που διαβρώνουν τους μηχανισμούς άμυνας και ανανέωσης του δέρματος και εντείνουν τον ρυθμό της πρόωρης γήρανσης είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα, το στρες, η διατροφή που στερείται φρούτων και λαχανικών.

Τρόποι αντιμετώπισης

* Καλό είναι να καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας οπωσδήποτε κάθε βράδυ και αν χρειάζεται το πρωϊ. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε την απολέπιση και τις μάσκες για εξυγίανση και βαθύ καθαρισμό.

* Περιορίζουμε τις τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Παράλληλα ενισχύουμε την καθημερινή διατροφή μας με πρωτεϊνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα.

* Για να επαναφέρουμε τη χαμένη λάμψη, οι ειδικοί προτείνουν πίλινγκ με γλυκολικό οξύ ή οξέα φρούτων. Το γλυκολικό οξύ και τα οξέα φρούτων απομακρύνουν άμεσα τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και χαρίζουν λεία και φωτεινή όψη.

* Η ρετινόλη και τα ρετινοειδή διεγείρουν την αναγέννηση νέων κυττάρων και προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον χαρίζουν στην επιδερμίδα ζωηρό τόνο και ανανεωμένη όψη φρεσκάδας.

* Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την προστασία του δέρματος είναι η αποφυγή του ήλιου και το αντηλιακό ευρέως φάσματος, σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: