Πλένετε τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, κάνετε καθημερινό ντους και φοράτε φρεσκοπλυμένα ρούχα. Οπότε ίσως να θεωρείτε ότι είστε άτομο που δίνει μεγάλη έμφαση στην υγιεινή. Αλλά μπορεί να υπάρχουν μερικά λάθη που κάνετε στην κουζίνα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι εκπληκτικά ανθυγιεινά.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη υγιεινής που κάνουν οι άνθρωποι όταν χειρίζονται τρόφιμα, σύμφωνα με την Royal Society for Public Health:

#1 Αν φαίνεται ωραίο και μυρίζει ωραία, μπορείτε να το φάτε

Αυτή η σκέψη είναι δυνητικά επικίνδυνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι, εάν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια με βάση την όραση και την όσφρησή τους, τότε δεν υπάρχουν επικίνδυνα παθογόνα. Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι αυτό δεν είναι σωστός δείκτης καλής υγιεινής των τροφίμων. Επιβλαβή βακτήρια μπορεί να υπάρχουν στο φαγητό χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την όραση, τη μυρωδιά ή την εμφάνισή τους. Αντίθετα, θα πρέπει να κρίνετε την ασφάλεια του φαγητού σας από το πόσο καιρό το έχετε.

#2 Πλύσιμο ωμού κοτόπουλου

Το καμπυλοβακτηρίδιο – το οποίο είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στο δυτικό κόσμο – βρίσκεται στο 60% περίπου των πουλερικών που αγοράζετε στο σούπερ-μάρκετ. Επομένως το σωστό μαγείρεμα του κρέατος είναι σημαντικό για την εξόντωση των βακτηρίων. Ωστόσο, πολλοί μπορεί να κάνουν το λάθος να πλύνουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα. Αυτή είναι μια εσφαλμένη κίνηση, καθώς με τον τρόπο αυτό το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να εξαπλωθεί αλλού στην κουζίνα.

#3 Δεν διαχωρίζετε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης γίνεται όλο και πιο υψηλός όταν το ωμό κρέας αναμειγνύεται με το έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό. Αυτό είναι γνωστό στον κλάδο της εστίασης, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη αυτό τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, το καμπυλοβακτυρίδιο έχει ανιχνευθεί στο 5,7% της εξωτερικής συσκευασίας των συσκευασμένων πουλερικών στα σούπερ-μάρκετ. Ο διαχωρισμός των τροφίμων επομένως είναι απαραίτητος για την υγιεινή.

#4 Χρησιμοποιείτε μόνο μία λαβίδα στο barbeque

Όταν βρίσκεστε στη μέση ενός μεγάλου μπάρμπεκιου, το κύριο μέλημά σας μπορεί να είναι η προσπάθειά σας να μην καούν τα λουκάνικα και να βεβαιωθείτε ότι τα μπιφτέκια έχουν ψηθεί σωστά. Αλλά υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: Εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα ζευγάρι λαβίδες για όλα τα τρόφιμα – από κρεατικά μέχρι σαλατικά – μπορεί να προκαλέσετε επικίνδυνη διασταυρούμενη μόλυνση.

#5 Έχετε κατοικίδια στην κουζίνα

Αν έχετε γάτα σίγουρα θα την έχετε δει να πηδάει πάνω στους πάγκους της κουζίνας σας. Συμβαίνει στα περισσότερα νοικοκυριά χωρίς αμφιβολία, αλλά ιδανικά τα κατοικίδια θα πρέπει να μένουν εντελώς έξω από την κουζίνα για να σταματήσει η εξάπλωση των παθογόνων παραγόντων.