Οι περισσότεροι γνωρίζουν λιγό-πολύ τα κλασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Χάσατε την περίοδο σας. Το στήθος σας είναι ευαίσθητο. Είστε κουρασμένη όλη την ώρα. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες βιώνουν επίσης μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων πέρα ​​από αυτά. Από εκκρίσεις βλέννας μέχρι πονοκεφάλους, πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν στο σώμα σας. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει.

1. Αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις

Ενώ πολλές γυναίκες εμφανίζουν κολπικές εκκρίσεις, δεν συνδέονται απαραίτητα με εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες θα εκκρίνουν κολλώδη, λευκή ή ωχροκίτρινη βλέννα νωρίς στο πρώτο τρίμηνο και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη λοιμώξεων καθώς ο τράχηλος και τα τοιχώματα του κόλπου μαλακώνουν.

2. Το σώμα σας θα ανεβάσει θερμοκρασία

Όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά το πρωί μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματός σας είναι ελαφρώς αυξημένη και παραμένει έτσι μέχρι να έρθει η επόμενη περίοδος. Αλλά εάν αυτή η θερμοκρασία, γνωστή ως βασική θερμοκρασία σώματος, παραμένει υψηλή για περισσότερο από δύο εβδομάδες, μπορεί να είστε έγκυος.

3. Το κεφάλι σας θα πονάει, θα νιώθετε κράμπες και θα θέλετε να πηγαίνετε στην τουαλέτα όλη την ώρα

Οι ορμονικές αλλαγές και οι αλλαγές στον όγκο του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης κράμπες που μοιάζουν με την περίοδο και στις δύο πλευρές της κάτω κοιλιάς. Και οι περισσότερες γυναίκες θα κάνουν περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η αναπτυσσόμενη μήτρα σας ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη σας.

4. Θα νιώσετε ότι το δωμάτιο γυρίζει

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις έγκυες γυναίκες να αισθάνονται ζάλη στο πρώτο τρίμηνο. Η εγκυμοσύνη προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Δώστε όμως μεγάλη προσοχή στα συμπτώματά σας και απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας αν παράλληλα έχετε κολπική αιμορραγία ή πόνους.

5. Θα έχετε δυσκοιλιότητα

Μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένη, αλλά απλά να μην μπορείτε να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, όπως και οι προγεννητικές βιταμίνες. Το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δίνει στα θρεπτικά συστατικά αρκετό επιπλέον χρόνο για να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας και να φτάσουν στο μικρό σας. Εάν δεν μπορείτε να ενεργηθείτε, προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, πίνετε πολλά υγρά και γυμναστείτε ήπια και τακτικά.

6. Μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ψευδή περίοδο

Περίπου το 25 έως 40 τοις εκατό των εγκύων γυναικών θα αιμορραγούν ελαφρά ή θα παρατηρήσουν κηλίδες νωρίς στην εγκυμοσύνη τους. Η ελαφρά αιμορραγία μπορεί να συμβεί όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας. Αυτό είναι γνωστό ως αιμορραγία εμφύτευσης και είναι συνηθισμένο περίπου δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Φροντίστε να λάβετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν η ελαφριά αιμορραγία σας γίνει πιο έντονη ή συνοδεύεται από έντονες κράμπες και πόνους.

7. Πιάστε μερικά χαρτομάντιλα και κουλουριαστείτε στο κρεβάτι

Η εγκυμοσύνη «ρίχνει» το ανοσοποιητικό σας. Αυτό σημαίνει ότι είστε πιο επιρρεπής σε βήχα, κρυολόγημα και γρίπη. Δεν είναι ασυνήθιστο οι έγκυες γυναίκες να εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη νωρίς στην εγκυμοσύνη. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε σχετικά συμπτώματα.

8. Έχετε καούρες

Οι ορμόνες αλλάζουν τα πάντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει τη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου σας. Αυτή η περιοχή χαλαρώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαρροή στομαχικού οξέος στον οισοφάγο σας, προκαλώντας σας καούρα. Αντιμετωπίστε την τρώγοντας μικρότερα, πιο συχνά γεύματα και αποφεύγοντας τα ανθρακούχα ροφήματα, τα εσπεριδοειδή, τους χυμούς και τα πικάντικα τρόφιμα.

9. Βιώνετε έντονες εναλλαγές διάθεσης

Οι ορμόνες σας αλλάζουν ξαφνικά όταν μείνετε έγκυος και αυτό επηρεάζει τα συναισθήματά σας. Η λίμπιντο σας πηγαίνει από το ζεστό στο κρύο και στη συνέχεια στο ζεστό ξανά. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε εναλλαγές της διάθεσης. Αυτό είναι πολύ κοινό στην αρχή της εγκυμοσύνης.