Η πτώση πριν την περίοδο στα επίπεδα οιστρογόνων, η οποία μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί επίσης να μειώσει τη σεροτονίνη, την «feel-good» ορμόνη που ενισχύει την διάθεση αλλά και στα επίπεδα του σιδήρου, μπορεί να οδηγήσει στην συνηθισμένη βραδύτητα που μπορεί να αντιμετωπίσει λίγο πριν και τις πρώτες μέρες που θα αδιαθετήσετε.

Γιατί ρίχνουμε ένταση στην περίοδο;

Ενώ είναι αλήθεια ότι η αερόβια άσκηση κατά την διάρκεια της περιόδου μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην ανακούφιση της κόπωσης και των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως οι κράμπες, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τις ενδορφίνες, νέα επιστημονικά δεδομένα προτείνουν να μειώσουμε την ένταση για να προφυλάξουμε τις αρθρώσεις.

«Η μετατόπιση των ορμονών που σχετίζεται με την περίοδο μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του συνδετικού ιστού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός στους τραυματισμούς, δρ. Rami Hashish.

«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού τραυματισμού». Ουσιαστικά, οι πιο μαλακοί σύνδεσμοι επιτρέπουν στα κάτω άκρα να «ξεφύγουν» πιο εύκολα από την σωστή ευθυγραμμισμένη φόρμα, γεγονός που μεταφράζεται με ένα γόνατο ή αστράγαλο που μπορεί να «γυρίσει».

Ποιες ασκήσεις να αποφεύγετε

Σύμφωνα με ανασκόπηση 17 μελετών σχετικά με τις επιδράσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου στο σώμα, αθλήτριες με περίοδο, όπως για παράδειγμα οι σκιέρ, τείνουν να παρουσιάζουν χαλάρωση των συνδέσμων κατά την πρώτη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα μιας εμμηνορροϊκής περιόδου.

Ο κίνδυνος τραυματισμού μπορεί μάλιστα, να επιστρέψει και στο τελευταίο μέρος αυτής της φάσης (λίγες ημέρες μετά την περίοδο), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Sports and Active Living.

Ακριβώς γύρω από την περίοδό σας, μπορεί να είναι καλύτερα να αποφύγετε ασκήσεις με υψηλή ένταση και δυσκολία, ασκήσεις που περιλαμβάνουν κινήσεις από πλευρά σε πλευρά και ειδικά στην περίπτωση που το σώμα σας δεν είναι καλά προσαρμοσμένο σε αυτές.