Στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, οι θάνατοι που καταγράφονται είναι το αποτέλεσμα της κορύφωσης του κύματος στις αρχές Ιανουαρίου. «Από τα στοιχεία των νοσηλειών φαίνεται πως είμαστε στο 80-20% με την Όμικρον να επικρατεί. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η παραλλαγή Όμικρον έχει μικρότερο δείκτη νοσηρότητας.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από τους 115 νεκρούς, οι 61 ήταν άνω των 80 ετών και οι 40 άνω των 60 ετών.

«Είναι πολύ πιθανό λοιπόν από την επόμενη εβδομάδα οι σκληροί δείκτες να εξορθολογιστούν», εκτίμησε τέλος.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τα προβλήματα που σημειώθηκαν στα νοσοκομεία κατά της διάρκεια της επέλασης της «Ελπίδας».

Σχετικά με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι γέμισαν νεκρούς τα νοσοκομεία, ανέφερε πως υπήρξε ένα γενικότερο πρόβλημα στο νοσοκομείο Σωτηρία, όχι μόνο με τους νεκρούς αλλά επειδή είχαν κλείσει οι δρόμοι με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η είσοδος και η έξοδος από και προς το νοσοκομείο και τις κλινικές.

«Έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε όλοι οι δίοδοι στα νοσοκομείο να μείνουν συνεχώς ανοιχτοί. Ακόμη και στο Σισμανόγλειο ο δρόμος έκλεισε για λίγο», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Για όσους υγειονομικούς έκαναν παραπάνω από μία βάρδιες λόγω της κακοκαιρίας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως προφανώς οι άνθρωποι που εργάστηκαν παραπάνω είτε θα αποζημιωθούν είτε θα πάρουν τα αντίστοιχα ρεπό.

Επισήμανε μάλιστα πως σήμερα υπάρχουν προβλήματα κυρίως στους μικρούς δρόμους που δεν έχουν καθαριστεί ωστόσο όπου είναι επείγον υπάρχει όχημα που θα ανοίγει τον δρόμο.