Τρεις νέες έρευνες μεγάλου εύρους από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν τη σημασία της λήψης της «αναμνηστικής» τρίτης δόσης για την προστασία από την νέα παραλλαγή Όμικρον.

Η αναμνηστική δόση «μπλοκάρει» την Όμικρον

Πρόκειται για τα πρώτα πραγματικά δεδομένα που εξετάζουν την επίδραση των ενισχυτικών δόσεων εμβολίων έναντι της Όμικρον.

Οι έρευνες έχουν τεράστιο εύρος, καθώς περιλαμβάνουν εκατομμύρια περιπτώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και κέντρα επείγουσας φροντίδας και δεκάδες χιλιάδες περιστατικά νοσηλείας σε ενήλικες.

Η ενισχυτική δόση ήταν 90% αποτελεσματική στην πρόληψη των νοσηλειών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όταν η παραλλαγή ήταν κυρίαρχη, σύμφωνα με έρευνα του CDC που εξέτασε σχεδόν 88.000 περιπτώσεις νοσηλείας σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα τριών μεγάλων ερευνών

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report του CDC, επισημαίνεται ότι η ενισχυτική δόση ήταν 82% αποτελεσματική στην πρόληψη των επισκέψεων στα επείγοντα και στα κέντρα επείγουσας φροντίδας, η οποία εξέτασε περισσότερες από 200.000 επισκέψεις σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ.

Συγκριτικά, η λήψη δύο δόσεων ήταν μόνο 38% αποτελεσματική στην αποτροπή αυτών των επισκέψεων όταν είχαν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

«Αυτό που πραγματικά ενισχύει την προστασία φαίνεται να είναι η ενισχυτική δόση» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η δεύτερη μελέτη, που επίσης δημοσιεύθηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με τρεις δόσεις ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από την Όμικρον.

Εξετάζοντας δεδομένα από 25 κρατικά και τοπικά τμήματα υγείας, οι ερευνητές του CDC διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που έλαβαν ενισχυτική δόση , υπήρχαν 149 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα. Για όσους είχαν μόνο δύο δόσεις, ήταν 255 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Τρίτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, έδειξε ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ενίσχυσε τα επίπεδα προστασίας κατά της Όμικρον.

Αυτή η μελέτη σε 13.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της Όμικρον στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωματικής λοίμωξης ήταν 66% χαμηλότερες για τους ανθρώπους που είχαν λάβει την ενισχυτική δόση σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις.

Και οι τρεις μελέτες διαπίστωσαν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με Covid-19.