Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι στα όριά τους, με τους δείκτες θετικότητας και τις νοσηλείες εξαιτίας του κορωνοϊού να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας…

Η αύξηση των εμβολιασμών και των ενισχυτικών δόσεων μπορεί να μειώσει την πίεση στις κοινωνίες αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων με τη διευθύντρια Άντρεα Αμμόν να τονίζει: «Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι τα εκτεταμένα προληπτικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ έχουν επίσης οδηγήσει σε βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ως εκ τούτου, προτείναμε επιλογές για την προσαρμογή αυτών των μέτρων. Για την επιτυχή μετάβαση σε αυτό που μπορεί να είναι μια μεταοξεία φάση της πανδημίας, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εμβολιασμών σε άτομα που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία δόση».

Η κ. Αμμόν σημείωσε ότι «παρά την πολύ υψηλή ένταση της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, οι χώρες με πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη αντιμετωπίζουν συγκριτικά μικρότερο αντίκτυπο όσον αφορά τις ανάγκες εντατικής θεραπείας και τη θνητότητα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Αυτό υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχουν τα εμβόλια COVID-19 στην πρόληψη σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων από την COVID-19».

Οι αναφορές της Κυριακίδου για ανάγκη εμβολιασμού

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «αυτό που δείχνει και πάλι η Όμικρον είναι ότι υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού και ξεκάθαρα χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για αύξηση της προστασίας» και επισήμανε: «Όσο περισσότερο εμβολιάζουμε και κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να αποφύγουμε πρόσθετες εισαγωγές στο νοσοκομείο και απώλεια ζωών. Όσο περισσότερο εμβολιάζουμε και κάνουμε ενισχυτικές δόσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαταραχές για την κοινωνία και να διασφαλίσουμε ότι οι βασικοί τομείς μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Σοβαρή υπόθεση η ενισχυτική δόση σύμφωνα με τους ειδικούς

Η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι «με αύξηση της ανοσίας και περισσότερους εμβολιασμούς, μπορούμε να περιμένουμε να φτάσουμε σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση με την COVID-19 να κυκλοφορεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα πιο γρήγορα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις» και σημείωσε πως «η διατήρηση των βασικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων συνεχίζεται να είναι ζωτικής σημασίας στο άμεσο μέλλον για να διατηρήσουμε την μετάλλαξη σε διαχειρίσιμα επίπεδα»

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται επί του παρόντος με πρωτοφανή ταχύτητα

«Κοιτάζοντας το μέλλον, πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση για τον εντοπισμό πιθανών μελλοντικών παραλλαγών και να ακολουθήσουμε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα στην κοινή μας απάντηση στην COVID-19», επισήμανε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και προσέθεσε:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κατά προτεραιότητα για να διασφαλίσουμε ότι τα προσαρμοσμένα εμβόλια παράγονται και εγκρίνονται το συντομότερο δυνατό, εάν χρειαστεί. Όπως πάντα, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός θα είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας».

Το ECDC αναφέρει ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται επί του παρόντος με πρωτοφανή ταχύτητα και ένταση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, με συνολικά αναφερόμενα ποσοστά μόλυνσης τρεις φορές μεγαλύτερα από το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολύ υψηλοί αριθμοί των μολυσμένων ατόμων ασκούν σημαντική πίεση σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη μέσω ενός συνδυασμού αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ελλείψεων προσωπικού λόγω ασθενειών. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εμβολιασμών (όσων δεν έχουν εμβολιαστεί), καθώς και για αναμνηστική δόση μετά από τρεις μήνες.

Τι άλλο εκτός από τον εμβολιασμό

Εκτός από τη συνεχή ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, η διατήρηση βασικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ζωτικής σημασίας στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ένταση της κυκλοφορίας της Όμικρον παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • τη σωματική απόσταση,
  • τη συνεπή και σωστή χρήση μάσκας,
  • την αποφυγή συνωστισμού,
  • την εργασία από το σπίτι όταν είναι δυνατόν,
  • την παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος
  • τη διατήρηση της υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος,
  • τον καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων.