έα εμβόλια που αναμένεται να έρθουν στη χώρα ο ίδιος εξήγησε ότι «Σε αντίθεση με τα εμβόλια του mRNA, τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi και της Novavax μας δίνουν έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα. Είναι σαν κάποια παλιού τύπου εμβόλια. Παρέχουν παρόμοια προστασία με τα mRNA εμβόλια, πολύ υψηλή. Αν μπορούσαμε να πείσουμε τους δύσπιστους συμπολίτες μας να κάνουν αυτά τα εμβόλια, θα λύναμε το πρόβλημα».

«Η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα να κολλήσουν»

«Η 3η δόση αυξάνει τα αντισώματα που έχουμε εναντίον του κοροναϊού, αυξάνει τρομερά την προστασία από κρίσιμη νόσο και θάνατο και μειώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο να νοσήσουν. Πλήρως δεν προστατεύει η 3η δόση», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών»

Εξηγώντας το ποια αναμένεται να είναι η πορεία της πανδημίας στη χώρα από εδώ και πέρα, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Έχουμε περίπου 30.000 Έλληνες κάθε μέρα που ενισχύουν το σύστημα ανοσίας τους. Έχουμε περίπου 20.000 κρούσματα, και περίπου 10.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης καθημερινά. Σε ένα μήνα θα έχουμε άλλο ένα εκατ. ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί ή ανοσοποιηθεί λόγω της λοίμωξης.

Έχουμε 5 εκατ. ανθρώπους που έχουν κάνει 3 δόσεις και 7 εκατ. που έχουν κάνει δύο δόσεις. Με όλα αυτά μαζί, θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό τείχος ανοσίας. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μικρή ομάδα των 300.000 ανεμβολίαστων 60 ετών και άνω που προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων. Όταν οι κοινωνίες δεν αποδέχονται το εμβόλιο και οι ηγεσίες δεν έχουν τον τρόπο να το επιβάλουν, θα θρηνούμε πολλά θύματα».

«Κανονικά το Πάσχα στο χωριό»

Απαντώντας, τέλος, στο πώς θα κάνουμε Πάσχα, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Το Πάσχα θα κάνουμε κανονικά Πάσχα στο χωριό, αλλά το να έχουμε ξεμπερδέψει με τον κοροναϊό αποκλείεται. Μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Με βάση και τις μολύνσεις, θα φτάσουμε λογικά σε ένα επίπεδο ανόσιας μέσα στο 2022 που θα πάψει ο κοροναϊός να αποτελεί μια νόσο που δεν μπορείς καθόλου να αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν και βοηθητικά εργαλεία. Το φάρμακο είναι χρήσιμο για να μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, δεν είναι μαγικό χάπι που το παίρνω ανεμβολίαστος και γίνονται καλά, άρα δε χρειάζεται να εμβολιαστώ».