Η τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna κατά της COVID-19 χάνουν μέρος της προστασίας που μας παρέχουν μετά τους τέσσερις μήνες, μας προστατεύουν όμως αρκετά από την σοβαρή νόσηση, μειώνοντας τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο, επισημαίνει νέα επιστημονική μελέτη.

Η τρίτη δόση «κρατά» τέσσερις μήνες

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που κυριαρχούσε η παραλλαγή Όμικρον στις ΗΠΑ, τα εμβόλια παρείχαν 87% μειωμένο κίνδυνο στις επισκέψεις στα επείγοντα και 91% προστασία ενάντια στην νοσηλεία δύο μήνες μετά την «αναμνηστική» δόση, σύμφωνα με τα ευρήματα. Τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση, το επίπεδο προστασίας «έπεσε» στο 66% για τις επισκέψεις στα επείγοντα και στο 78% για την ανάγκη νοσηλείας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο CDC’s Morbidity and Mortality Weekly Report εξέτασε 241.204 επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και 93.408 νοσηλείες σε 10 πολιτείες από τον Αύγουστο του 2021 έως τις 22 Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με το CDC, περίπου το 10% των ανθρώπων είχαν λάβει την τρίτη δόση και περισσότεροι από τους μισούς που νοσηλεύτηκαν ήταν άνω των 65 ετών.

Όμικρον VS Δέλτα

Τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων όπως και των αναμνηστικών δόσεων φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η προστασία από την αναμνηστική δόση ενάντια στην Δέλτα είναι ισχυρότερη συγκριτικά με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Τα ευρήματα σχετικά με την περίοδο που κυριαρχούσε η Όμικρον στις ΗΠΑ βασίστηκαν σε ένα δείγμα περίπου 200 ασθενών που είχαν λάβει την τρίτη δόση των εμβολίων τουλάχιστον τέσσερις μήνες νωρίτερα. Συνολικά, η μελέτη παρείχε περισσότερες αποδείξεις ότι τα εμβόλια λειτουργούν, κρατώντας μας εκτός των νοσοκομείων, επισημαίνουν οι ειδικοί.