Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε το Σάββατό σας από το να απολαύσετε ένα φλιτζάνι καφέ μαζί με το πρωινό σας. Κι ενώ μπορεί για ορισμένους να είναι μια μορφή self-care, για άλλους είναι απαραίτητο όχι μόνο για να σηκωθούν το πρωί αλλά και για να διατηρήσουν την ενέργειά τους καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Και τα οφέλη του δεν περιλαμβάνουν μόνο τα μικρά ενεργειακά «boost», καθώς είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη πρόληψη και διαχείριση παθήσεων. Μάλιστα, όπως μας λένε οι ειδικοί είναι και αντιγηραντικός αρκεί να είναι… black.

Black coffee… ο αντιγηραντικός

Ο black coffee ή διαφορετικά «μαύρος καφές» είναι ο καφές που καταναλώνεται σκέτος, δίχως προσθήκη ζάχαρης.

Η κατανάλωση καφέ σε τακτική βάση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, καθώς και τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Ταυτόχρονα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Σύμφωνα με ανασκόπηση από το Journal of Alzheimer’s Disease, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες, καθώς και της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με άλλη ανασκόπηση.

«Μα χωρίς ζάχαρη, είναι πικρός»

Αν είστε κάποιος που απολαμβάνει τον καφέ με κρέμα και ζάχαρη, δεν είστε μόνοι. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συγκεκριμένα, ς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη γήρανση του δέρματος, να προκαλέσει φλεγμονή, να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαβάστε επίσης: Σκέτος καφές; Το μυστικό για να μην είναι πικρός

Μια μεγάλη μελέτη 430.000 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης συσχετίστηκε με αύξηση των καρκίνων του εντέρου και του οισοφάγου.

Και τέλος, η κατανάλωση πολλής πρόσθετης ζάχαρης με την πάροδο του χρόνου έχει επίσης συνδεθεί με την επιτάχυνση της διαδικασίας κυτταρικής γήρανσης, η οποία τείνει να προκαλεί περισσότερα προβλήματα καθώς μεγαλώνετε.